Czarny las - prosta wersja
Składniki
- 400 g śmietanka kremówka
- 75 g gorzka czekolada
- 3 szt. jajko
- 250 g + 2 łyżki mąka
- wiórki czekoladowe
- 720 ml słoik wiśni
- 200 g cukier
- 200 g konfitura wiśniowa
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wiśniówka
- 200 g masło
- bułka tarta i tłuszcz do formy
- 2 szt. cukier waniliowy
7 i wiecej osób
Wiśnie osączyć. Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Wmieszać czekoladę i 100 g śmietany. Zmieszać 250 g mąki, kakao i proszek do pieczenia i również dodać do ciasta. Wmieszać wiśnie. Ciasto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w 175 st. C przez 60-70 minut.
Wyjąć z piekarnika, odstawić, aby ostygło. Konfiturę zmieszać z wiśniówką i przełożyć nią ciasto. 300 g śmietany ubić z opakowaniem cukru waniliowego. Ciasto dekorować bitą śmietaną, wiśniami i wiórkami czekoladowymi.