Czas na maliny z jogurtem

Maliny to bogactwo witamin: C, E, B1, B2, B6. Znajdziemy w nich także substancje mineralne takie jak: potas, magnez, wapń oraz żelazo.

Wszystkie składniki na granolę zmiksuj do uzyskania lekko posklejanej, ale sypkiej konsystencji
Wszystkie składniki na granolę zmiksuj do uzyskania lekko posklejanej, ale sypkiej konsystencji123RF/PICSEL

Składniki

na granolę

  • 50 g płatków owsianych
  • po 2 łyżki orzechów włoskich, laskowych i migdałów
  • 150 g daktyli
  • 2 łyżki sezamu
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 duży kubek
  • jogurtu naturalnego sezonowe owoce,
  • np. maliny i borówki listki mięty
  • 1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika i dyni
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
4

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na granolę przełóż do blendera i zmiksuj do uzyskania lekko posklejanej, ale sypkiej konsystencji. (Taką granolę możesz przechowywać w słoiku do dwóch tygodni). Do szklanych naczyń nałóż porcję granoli. Dodaj 3-4 łyżki jogurtu naturalnego. Nie mieszaj. Umyj i delikatnie osusz borówki oraz maliny (lub inne ulubione owoce). Dodaj je do deseru. Jeszcze raz warstwowo ułóż wszystkie składniki. Udekoruj listkami mięty.

Zobacz także: 

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?