Czas na pstrąga z chrupiącą skórką
Chude mięso pieczone w migdałowych płatkach.
Przygotowanie:
Wytarte papierowym ręcznikiem pstrągi oprósz solą i pieprzem z zewnątrz oraz w środku. Skrop sokiem z połowy cytryny. Odstaw do lodówki na pół godziny. Do środka każdego pstrąga włóż po łyżeczce startego na wiórki masła. Rozprowadź je delikatnie nożem wzdłuż ryby.
Oderwij duży kawałek folii aluminiowej. Wyłóż nią naczynie żaroodporne. Skrop folię olejem, a następnie oprósz płatkami migdałowymi. Połóż na płatkach pstrągi.
Posmaruj ich wierzch odrobiną oleju. Posyp resztką płatków. Wyszoruj cytrynę i pokrój ją w grube plastry. Obłóż nimi pstrągi. Nakryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i piecz przez następne 20-30 minut. Podawaj ryby gorące, udekorowane gałązkami koperku.
Zobacz także: