Reklama

Czas rabarbaru

Orzeźwiający smak rabarbaru jest wymarzonym dodatkiem do słodkich wypieków.

Rabarbarowe z kruszonką

Składniki: 2 dag drożdży, 7 i 1/2 dag cukru kryształu, 100 ml mleka,  30 dag mąki krupczatki, 8 dag masła, 3 jajka, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, tłuszcz do formy, 1 i 1/5 kg rabarbaru. Na kruszonkę: 12 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag masła, 5 dag drobnego cukru, 1 żółtko, 5 dag płatków migdałowych, 1 torebka cukru wanilinowego.

Z drożdży, łyżeczki cukru, połowy letniego mleka i dwóch łyżek mąki przygotuj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrósł.

Przesiej do misy pozostałą mąkę, dodaj cukier, pokrojone w kawałki miękkie masło, jajka, gałkę muszkatołową i zaczyn. Wszystko wymieszaj. Dolewając pozostałe mleko, zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.

Reklama

Rabarbar oczyść i pokrój na kawałki. Zrób kruszonkę: połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj wiórki masła, cukier, żółtko i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki szybko połącz, aby powstały małe grudki.

Ciasto drożdżowe rozwałkuj, a następnie umieść je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Uformuj wyższy brzeg. Na cieście rozłóż pokrojony rabarbar i posyp kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° C ok. 40 minut. Gdy zupełnie ostygnie, pokrój na kawałki.

Naleśniki z rabarbarem

Na naleśniki: 300 ml mleka (1 i 1/5 szklanki), 1 jajko l szczypta soli, 5 dag płatków owsianych, 14 dag mąki pszennej (niepełna szklanka),  olej do smażenia. Na farsz: 30 dag rabarbaru, 2 łyżki soku z owoców granatu (grenadiny) lub soku z grejpfrutów, 3 dag miodu (1 i 1/2 łyżki), 250 ml gęstego słodkiego serka, np. waniliowego (lub o innym smaku), 2-3 łyżki mielonych orzeszków pistacjowych.

Jajko umyj i rozbij wprost do wysokiej miski. Dodaj mleko i wymieszaj je z jajkiem, dosyp sól, płatki oraz przesianą mąkę. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto i odstaw na 20-30 min w chłodne miejsce.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (najlepiej posmaruj całą patelnię równomiernie olejem) i wylej na nią cienką warstwę ciasta. Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. W ten sposób usmaż placuszki z całego ciasta naleśnikowego.

Rabarbar oczyść i pokrój na kawałki o długości około 3 cm. Pokrój je w paseczki, włóż do rondelka, dodaj sok (grenadinę lub z grejpfrutów) i dolej troszkę wody. Doprowadź na wolnym ogniu do wrzenia i gotuj jeszcze około 3 min. Następnie odstaw, dopraw miodem i przestudź.

Posmaruj naleśniki jogurtem, dodaj rabarbar i złóż naleśniki. Ułóż po dwa na talerzykach, polej sosem z rabarbaru, miodem i posyp mielonymi pistacjami.

Rolada z owocami i rabarbarem

Składniki na 20 porcji: 30 dag mąki tortowej, sól, 1 żółtko, 2 łyżeczki oleju, 125 ml wody. Na krem: 30 dag gruszek, 50 dag rabarbaru, 5 dag rodzynek, 8 dag orzechów włoskich, 1 łyżeczka cynamonu, 8 dag cukru kryształu, 12,5 dag masła, 15 dag bułki tartej, cukier puder do posypania, 200 ml śmietanki 30 lub 36 proc. do dekoracji.

Przesiej mąkę, wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj żółtko i 125 ml wody. Zagnieć gładkie, nieklejące się ciasto, uformuj z niego kulę i posmaruj olejem. Przykryj folią i odłóż na 30 minut, aby odpoczęło.

Obierz gruszki i wykrój gniazda nasienne. Pokrój je w drobne kawałki. Rabarbar oczyść i pokrój w plasterki. Wymieszaj z gruszkami, rodzynkami, posiekanymi orzechami, cynamonem oraz cukrem.

Rozwałkuj ciasto na płat, przenieś na ściereczkę poprószoną mąką i ręcznie rozciągnij, aby było cienkie. Następnie posmaruj ciasto połową roztopionego masła i posyp bułką tartą. Rozsmaruj na nim farsz i zwiń ciasto w roladę.

Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia "szwem" pod spód. Powierzchnię posmaruj odrobiną roztopionego masła. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C ok. 45 minut. Podczas pieczenia od czasu do czasu smaruj pozostałym masłem. Po upieczeniu schłodź, pokrój na porcje, posyp cukrem i udekoruj bitą śmietaną



Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: rabarbar | ciasto | rolada | naleśniki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy