Czekoladowa napoleonka
Masz dosyć nudy w kuchni? Polecamy nietypowy przepis na napoleonkę w wersji z kremem czekoladowym.
Sposób przygotowania:
1. Płaty ciasta rozwijamy i układamy na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 200°C. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przelewamy do rondelka 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, budyniem oraz mąką. Masę wlewamy do gotującego się mleka i dalej gotujemy, mieszając, aż krem zgęstnieje. Studzimy.
3. Masło miksujemy, stopniowo dodając zimny budyń. Kremem przekładamy blaty ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ozdabiamy wiórkami czekolady, owocami i listkiem melisy.
Zobacz także: