Czekoladowe przysmaki
Czekolady gorzka i deserowa (bogate w miazgę kakaową) nadadzą wypiekom głęboki, szlachetny smak. Z mlecznej zróbmy polewę.
Składniki na 12 porcji: 1 kompot czereśniowy, 100 g masła, 80 g cukru, 1 cukier wanilinowy, 4 jajka, szczypta soli, 100 g mielonych orzechów laskowych, 100 g czekolady, 125 g mąki tortowej, pół opakowania proszku do pieczenia, 1-2 opakowania czerwonej galaretki, bita śmietana, owoce (świeże lub z kompotu) do dekoracji
1. Czereśnie odsączyć na sicie, kompot zachować. Czekoladę drobno zetrzeć na tarce. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając, stopniowo dodawać jajka. Następnie dołożyć orzechy i czekoladę. Pod koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką krupczatką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 10 minutach pieczenia na cieście rozłożyć obtoczone w mące czereśnie. Piec jeszcze 20 minut.
2. Wystudzone ciasto przełożyć do czystej tortownicy. Z galaretki i kompotu przygotować zalewę. Zalać nią czereśnie na cieście. Odstawić do stężenia. Przed podaniem tort udekorować bitą śmietaną i owocami.
Składniki na 12 porcji: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, 100 g orzechów włoskich, 80 g mąki tortowej, 50 g kakao holenderskiego, 1 proszek do pieczenia, 200 g cukru, 1 cukier wanilinowy, 100 g masła, 3 jajka, 120 g kwaśnej śmietany, 3-4 nieduże jabłka, sok z połowy cytryny, pół słoiczka marmolady owocowej
1. Gorzką czekoladę (przynajmniej 70 proc. miazgi kakaowej) grubo pokroić. Orzechy włoskie grubo posiekać. Masło roztopić i wystudzić. Wystudzone ubić z jajkami. Wymieszać z kwaśną śmietaną. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Suche składniki dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Pod koniec dołożyć posiekaną czekoladę i orzechy.
2. Do natłuszczonej i wysypanej mąką krupczatką okrągłej formy wlać ciasto. Wygładzić wierzch plastikową łopatką. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Zrobić na nich kilka płytkich nacięć i skropić je sokiem z cytryny. Jabłka lekko powciskać w ciasto.
3. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Marmoladę podgrzać na wolnym ogniu i dobrze wymieszać. Na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować nią jabłka na cieście.
Składniki na 10 porcji: 3 jajka, 1 cukier wanilinowy, 80 g drobnego cukru, 80 g mąki tortowej, 30 g gorzkiej czekolady
Krem: 500 ml śmietany kremówki, 50 g drobnego cukru, 40 g kakao
Wykończenie: 100 g wiórków czekoladowych
1. Śmietanę zagotować z cukrem i kakao. Schłodzić i na noc wstawić do lodówki. Czekoladę drobno zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Białka ubić z drobnym cukrem na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszać z masą żółtkową. Pod koniec wmieszać przesianą mąkę i tartą czekoladę.
Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 10 minut. Po upieczeniu przenieść ciasto na ściereczkę i razem z nią zwinąć w rulon. Odstawić do wystudzenia.
2. Schłodzoną masę śmietanowo- -kakaową ubić na sztywno. Ciasto ostrożnie rozwinąć ze ściereczki. Przełożyć na pergamin. Na cieście rozsmarować 2/3 kremu śmietanowo-kakaowego (tzw. paryskiego) i ponownie zwinąć (razem z pergaminem) w roladę. Włożyć na godzinę do lodówki. Gdy stężeje, zdjąć papier, a wierzch rolady posmarować odłożonym kremem. Posypać grubymi wiórkami czekoladowymi, ponownie schłodzić w lodówce.
Życie na gorąco 16/2012