Czekoladowo-kokosowy ucieraniec w łatki
1. Gorzką czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka i stopić w gorącej kąpieli wodnej (czyli nad naczyniem z parującą wodą). Odstawić do wystudzenia.
2. Miękkie masło lub margarynę utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać mleko, przemieszać.
3. Do jednej trzeciej ciasta dodać wiórki kokosowe, przemieszać. Pozostałe ciasto wymieszać z czekoladą i przesianym kakao. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować połowę ciasta czekoladowego. Łyżką rozkładać porcje ciasta kokosowego - tworząc "łatki". Przykryć pozostałym ciastem czekoladowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 25 minut. Wystudzić. Przed podaniem można poprószyć cukrem pudrem.