Reklama

Czekoladowo-owocowy torcik z bitą śmietaną

Posypmy kakao i cukrem pudrem.

Składniki

  • 400 g skondensowanego mleka
  • 250 g kakaowych herbatników owsianych
  • 85 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady z 70 proc. kakao
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 banany
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier puder

1. Herbatniki przekładamy do foliowej torebki i wałkiem rozgniatamy na pył. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pokruszonych ciastek. Wyrabiamy, aż składniki się połączą. Tortownicę wykładamy masą, łącznie z bokami, i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

2. Mleko skondensowane przelewamy do rondla i gotujemy kilka minut na małym ogniu, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodajemy do mleka, miksując. Gotowy krem czekoladowy wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec słodzimy 2-3 łyżeczkami cukru pudru.

Reklama

4. Banany obieramy, kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. 3/4 bananów łączymy z bitą śmietaną i wykładamy na krem czekoladowy. Pozostałe banany układamy na śmietanie. Torcik wyjmujemy z tortownicy, przekładamy na talerz i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy