Czekoladowy keks z brandy, pieczony na drożdżach
Smaczne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto, które udekorujesz wg własnej fantazji.
Składniki
na ciasto
- 100 g gorzkiej czekolady
- 190 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- szczypta soli
- 5 g suchych drożdży
- 4 jajka
- 280 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżka brandy lub rumu
- 150 g śmietany kremówki 30 proc.
na polewę
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- ewentualnie drobne owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Masło stop i wystudź. Czekoladę posiekaj. Do jednej miski przesiej mąkę ze szczyptą soli, kakao i drożdżami. W drugiej misce ubij jajka z cukrem pudrem na puch. Delikatnie połącz z suchymi składnikami. Dodaj czekoladę, masło, a na końcu brandy i śmietanę. Lekko wymieszaj.
2. Formę keksówkę o dł. 23 cm natłuść i wysyp mąką. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 50 minut - do suchego patyczka. Chwilę studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, potem przenieś na kratkę kuchenną i odstaw do całkowitego wystudzenia.
3.Czekoladę na polewę rozpuść z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Polej nią ciasto i odstaw do stężenia. Przed podaniem wypiek możesz udekorować drobnymi owocami.
Zobacz także: