Reklama

Czekoladowy keks z brandy, pieczony na drożdżach

Smaczne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto, które udekorujesz wg własnej fantazji.

Składniki na ciasto

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 190 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • szczypta soli
  • 5 g suchych drożdży
  • 4 jajka
  • 280 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka brandy lub rumu
  • 150 g śmietany kremówki 30 proc.

Składniki na polewę

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • ewentualnie drobne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Masło stop i wystudź. Czekoladę posiekaj. Do jednej miski przesiej mąkę ze szczyptą soli, kakao i drożdżami. W drugiej misce ubij jajka z cukrem pudrem na puch. Delikatnie połącz z suchymi składnikami. Dodaj czekoladę, masło, a na końcu brandy i śmietanę. Lekko wymieszaj. 

2. Formę keksówkę o dł. 23 cm natłuść i wysyp mąką. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 50 minut - do suchego patyczka. Chwilę studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, potem przenieś na kratkę kuchenną i odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Reklama

3.Czekoladę na polewę rozpuść z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Polej nią ciasto i odstaw do stężenia. Przed podaniem wypiek możesz udekorować drobnymi owocami.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy