Pietruszka do dekoracji
Polenta:
Zagotuj wodę w garnku i powoli wsypuj do niej czerwoną kaszę. Zmniejsz ogień i przez 45 minut mieszaj kaszę kukurydzianą co 5 minut lub do chwili, w której ugotowana kasza będzie odstawać od ścianek garnka. Na koniec dodaj masło, sól i ser Parmigiano Reggiano do smaku.
Ragu z koźlęciny:
Smaż koźlęcinę na oliwie z oliwek aż mięso nabierze złocistego koloru i zacznie się karmelizować. Wyjmij mięso z garnka i odłóż na bok. Do tego samego garnka przełóż cebulę, seler naciowy i marchewki. Smaż aż cebula stanie się szklista, a warzywa będą przyrumienione. Ponownie włóż mięso do garnka i energicznie wymieszaj z warzywami. Dodaj liść laurowy i tymianek. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj białe wino i duś aż zawartość garnka zostanie zredukowana o połowę. Dodaj wywar z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny lub aż koźlęcina będzie krucha i miękka. Ostudź koźlęcinę i wyjmij mięso z garnka. Postrzęp mięso na cienkie kawałki. Przełóż koźlęcinę z powrotem do garnka i dobrze wymieszaj.
Przed podaniem dodaj do ragu chipsy z jarmużu, starty ser Parmigiano Reggiano i skrop dobrą oliwą z oliwek.
Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja w poniedziałki, o godz. 22:00 i 22:30 na kanale Nat Geo People.