Czerwona polenta z ragu z koźlęciny
Autor: Andre Ursini.

Składniki
- ragu:
- 1,2 kg koźlęciny z kością, mięso należy pokroić na 4-centymetrowe kawałki i obtoczyć w mące
- 80 ml oliwy z oliwek
- 40 g masła, niesolonego
- pół cebuli, drobno posiekanej
- 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
- 1 marchewka, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 liść laurowy
- 4 gałązki tymianku
- 375 ml wytrawnego, białego wina
- 2 filiżanki bulionu z kurczaka
- 2 filiżanki posiekanego jarmużu, usmażonego na chrupko i odsączonego z tłuszczu
- 100 g szynki prosciutto, pokrojonej w drobne kawałki
Składniki
- polenta:
- 1 litr wody
- 200 g drobnej czerwonej kaszy kukurydzianej
- 150 g masła, niesolonego, pokrojonego w kostkę
- sól do smaku
- 70 g sera Parmigiano Reggiano, startego na drobnej tarce
Sposób przygotowania:
Polenta:
Zagotuj wodę w garnku i powoli wsypuj do niej czerwoną kaszę. Zmniejsz ogień i przez 45 minut mieszaj kaszę kukurydzianą co 5 minut lub do chwili, w której ugotowana kasza będzie odstawać od ścianek garnka. Na koniec dodaj masło, sól i ser Parmigiano Reggiano do smaku.
Ragu z koźlęciny:
Smaż koźlęcinę na oliwie z oliwek aż mięso nabierze złocistego koloru i zacznie się karmelizować. Wyjmij mięso z garnka i odłóż na bok. Do tego samego garnka przełóż cebulę, seler naciowy i marchewki. Smaż aż cebula stanie się szklista, a warzywa będą przyrumienione. Ponownie włóż mięso do garnka i energicznie wymieszaj z warzywami. Dodaj liść laurowy i tymianek. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj białe wino i duś aż zawartość garnka zostanie zredukowana o połowę. Dodaj wywar z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny lub aż koźlęcina będzie krucha i miękka. Ostudź koźlęcinę i wyjmij mięso z garnka. Postrzęp mięso na cienkie kawałki. Przełóż koźlęcinę z powrotem do garnka i dobrze wymieszaj.
Przed podaniem dodaj do ragu chipsy z jarmużu, starty ser Parmigiano Reggiano i skrop dobrą oliwą z oliwek.
Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja w poniedziałki, o godz. 22:00 i 22:30 na kanale Nat Geo People.