Reklama

Czerwone trufle

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • po pół łyżki kakao, soli, octu winnego i sody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 20 dag białej czekolady
  • jajko
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
  • szczypta czerwonego barwnika
  • 25 dag serka mascarpone

Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj cienką warstwą masła i oprósz bułką tartą. 

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, sól i cukier. W drugiej składniki mokre: jajko, olej, maślankę i szczyptę barwnika. Składniki suche i mokre dokładnie połącz. 

Do szklanki wlej ocet, dodaj sodę i wymieszaj, aż wytworzy się piana. Dodaj ją do ciasta i szybko połącz. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika. 

Piecz 30 minut w temp.180°C. W tym czasie białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy zacznie zastygać, uformuj z niej niewielkie kulki. 

Ciasto wystudź i pokrusz je do miski. Do pokruszonego ciasta dodaj serek i dokładnie połącz. Masą oblep kulki z czekolady. Trufle wstaw na 4 godziny do lodówki lub włóż na 30 minut do zamrażarki. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy