Czerwone trufle
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- po pół łyżki kakao, soli, octu winnego i sody
- 2/3 szklanki cukru
- 20 dag białej czekolady
- jajko
- 2/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
- szczypta czerwonego barwnika
- 25 dag serka mascarpone
Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj cienką warstwą masła i oprósz bułką tartą.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, sól i cukier. W drugiej składniki mokre: jajko, olej, maślankę i szczyptę barwnika. Składniki suche i mokre dokładnie połącz.
Do szklanki wlej ocet, dodaj sodę i wymieszaj, aż wytworzy się piana. Dodaj ją do ciasta i szybko połącz. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika.
Piecz 30 minut w temp.180°C. W tym czasie białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy zacznie zastygać, uformuj z niej niewielkie kulki.
Ciasto wystudź i pokrusz je do miski. Do pokruszonego ciasta dodaj serek i dokładnie połącz. Masą oblep kulki z czekolady. Trufle wstaw na 4 godziny do lodówki lub włóż na 30 minut do zamrażarki.
Zobacz także: