Ewa Wachowicz: Kolory lata na talerzu

Lato obdarza nas pysznymi warzywami i owocami, które warto wykorzystać w kuchni. Można z nich stworzyć zdrowe, świeże i kolorowe posiłki. Nie musimy nawet wkładać zbyt wiele wysiłku - wystarczy po prostu wykorzystać to, co oferuje nam dana pora roku. Tak więc, korzystając z darów lata, przygotowałam dla was kilka propozycji na przystawki, zupę, danie głównie i oczywiście deser!

Lato to czas na barwne i lekkie posiłki
Lato to czas na barwne i lekkie posiłkiarchiwum prywatne

Przygotowywanie potraw - nie tylko w domu, ale też na zewnątrz

W zależności od możliwości pogodowych potrawy można przygotowywać zarówno w domu, ale też na zewnątrz. Osobiście bardzo lubię pichcenie na świeżym powietrzu. Moje propozycje zacznę od przystawki - sałatki z sosem winegret, którą możemy podawać w kieliszkach do wina, mini słoiczkach i innych, dowolnych szklanych pojemniczkach. Możecie nawet związać wstążką naczynie - będzie jeszcze ładniej i bardziej apetycznie. Poniższa sałatka doskonale zaspokoi “mały głód" i będzie stanowiła wstęp do dalszej uczty!

Kolekcja Diora inspirowana ukraińskim folklorem© 2022 Associated Press

Składniki

  • 1/4 gł. sałaty lodowej
  • 4 małe ogórki gruntowe
  • 1 pomidor
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

Sos winegret

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • 8 łyżek oliwy

Do podania

  • listki czerwonego szczawiu lub mięty

Opis przygotowania:

Pierś kurczaka posmarować oliwą i oprószyć suszoną papryką, solą i pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej. Pod koniec można wstawić na chwilę do mocno rozgrzanego piekarnika.

Wystudzić i pokroić na cienkie i bardzo małe plasterki. Przygotować sos winegret. Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać musztardę (polecam dijońską z miodem), sok z połowy cytryny i miód. Przyprawić ziołami - roztartymi uprzednio w dłoniach. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dolać oliwę. Pomidora pozbawić skórki i pestek. Pokroić w drobną kostkę. W drobną kostkę pokroić selera naciowego. Ogórki (takie które nie mają jeszcze wykształconych ziaren) obrać i pokroić w cienkie słupki. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucić do miski i dołożyć plasterki kurczaka. Zalać sosem i wymieszać. Nałożyć do kieliszków (możecie użyć dowolnych innych naczyń jakie macie) i udekorować listkami czerwonego szczawiu.

Zupa borówkowa to propozycja lubiana szczególnie przez dzieci
Zupa borówkowa to propozycja lubiana szczególnie przez dzieciarchiwum prywatne

Borówki! Któż z nas ich nie uwielbia? To oczywiście pytanie retoryczne. Można je jeść na wiele różnych sposobów: solo, dodawać do makaronów, deserów czy koktajli. Ja proponuję przygotowanie słodkiej zupy, którą uwielbiają przede wszystkim dzieci w mojej rodzinie. Warto konsumować te owoce zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne. Dlaczego więc nie w takiej postaci?

Składniki

  • 300 g borówek
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • drobny makaron

Dekoracja

  • śmietana
  • mięta

Przygotowanie:

Borówki przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 1 l), przyprawić imbirem, dodać sok z cytryny, przykryć i zagotować.

Przetrzeć przez sito. Z powrotem postawić na kuchence. Posłodzić. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszać i zagotować.

Podawać z makaronem. Na talerzu udekorować śmietaną i miętą.

Kolorowe szaszłyki z sosem to świetny pomysł na letnie danie
Kolorowe szaszłyki z sosem to świetny pomysł na letnie daniearchiwum prywatne

Dania letnie, nawet te “obiadowe", powinny być lekkie głównie ze względu na wysoką temperaturę, która sprawia, że nie jesteśmy bardzo głodni. Dobrą propozycją jest połączenie ryby (w moim przypadku jest to łosoś, ale może być też dorsz) ze świeżym ananasem. Można wykonać szaszłyki i wrzucić je na ruszt grilla albo do piekarnika. Do tego sos jogurtowo - cytrynowy.

Składniki

  • 500 g filetów z łososia
  • 300 g ananasa (po obraniu)
  • kolendra do dekoracji

Marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru

Sos Jogurtowo Cytrynowy

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sok i skórka z cytryny
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki lub moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na drobnych oczkach.

Wlać sos sojowy, posłodzić syropem z agawy. Wycisnąć sok z limonki, wlać olej i dokładnie wymieszać.

Rybę i ananasa pokroić w kostkę. Łososia przełożyć do zamykanego naczynia, pokryć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Po tym czasie nadziać na namoczone patyczki - na przemian z ananasem (zaczynając od owocu). Posmarować marynatą i upiec na ruszcie.

Przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.

Do szaszłyków warto zrobić sos na zimno (np. na bazie jogurtu). W szklanej miseczce wystarczy wymieszać jogurt i sok z ½ cytryny. Posłodzić i posolić. Dodać skórkę otartą z cytryny.

Musowi z mascarpone trudno się oprzeć
Musowi z mascarpone trudno się oprzećarchiwum prywatne

Jeśli chodzi o przygotowanie deseru, to podobnie jak inne potrawy, będzie on lekki i kolorowy! Przed wami mus truskawkowy z kremem mascarpone.

Składniki

  • 600 g truskawek
  • listki mięty
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • płatki migdałów i bratki do dekoracji

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • skórka i sok z cytryny (2-3 łyżki)
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Truskawki obrać i umyć. Przełożyć do blendera, posłodzić, dorzucić miętę i zmiksować na gładki mus.

Serek zmiksować z jogurtem, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem. Przelać do pucharków. Delikatnie nałożyć mus. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem udekorować prażonymi płatkami migdałów i bratkami (kwiaty są jadalne).

Lato w pełni, więc rozkoszujmy się jego smakiem - zarówno w przenośni, jak i dosłownie. Wykorzystajmy wszystkie jego dary i zajadajmy się świeżymi owocami i warzywami - to właśnie teraz najprościej je dostać i stworzyć z nich “cuda" na talerzu.