Dania z grilla. Steak Hache
Dla mięsożerców to doskonały i jednocześnie mało kaloryczny wybór. Dietetyk Alicja Kalińska radzi, jak przyrządzić stek z wołowiny, aby zachował swoje właściwości.
Wołowina to jedno z najlepszych mięs pod względem wartości odżywczych w naszej kuchni. Jest mniej kaloryczna niż wieprzowina, a dzięki optymalnemu składowi aminokwasowemu jej przyswajalność może sięgać nawet 100%. Około połowa tłuszczu zawartego w wołowinie to kwasy tłuszczowe nienasycone, które są korzystne dla zdrowia.
To także główne źródło witaminy B1, B6 i B12 oraz żelaza. Witamina B12 m.in. pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Dzięki niej dotleniają się nasze mięśnie. Z kolei witamina B6 regeneruje organizm po wysiłku.
Mięso wołowe zawiera L-karnitynę, która jest odpowiedzialna za przemianę energii oraz około 20g białka pierwszej klasy. Ma wysoką podaż żelaza (wyższą nawet niż w kurczaku), które gwarantuje większą sprawność, koncentrację i odporność na choroby.
Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: łatwe
Białko: 42,2g Tłuszcze: 22,6g Węglowodany: 1,6g Kaloryczność: 375kcal
GDA*- Białko: 84% Tłuszcze: 32% Węglowodany: 1% Kaloryczność: 19%
Składniki:
- 200g chudej wołowiny (najlepiej samemu zmielić),
- łyżka oliwy truflowej,
- łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz.
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i usmażyć w formie takiej, jak hamburger. Podawać z sałatą (np. insalatina, roszponka), z delikatnym w smaku dressingiem przygotowanym na bazie musztardy.
Dodatkowe wskazówki dotyczące grillowania:
- Unikaj dorzucania do paleniska gazet, kartonów, sztucznych podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach.
- Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na żarzące się węgle i pali się, wydzielając toksyczne substancje.
- Unikaj gotowych mieszanek przypraw i sosów - zawierają wiele niepotrzebnych substancji (cukier, glutaminian sodu, konserwanty itp.)
- Stosuj naturalne zioła i przyprawy, sosy przygotowywać np. na bazie pomidorów lub jogurtu.
- Unikaj bułek przeznaczonych do grillowania, przygotowywania hamburgerów - jest w nich cała masa konserwantów i zero błonnika, który jest potrzebny dla organizmu. Zamiast nich warto sięgnąć po grahamki lub pełnoziarniste bułki, ale i z nimi nie należy przesadzać - co za dużo, to nie zdrowo.
- Nie zapominaj o dodatku warzyw do grillowanych mięs.
- Ogranicz lub wyeliminować spożycie alkoholu na rzecz wody.
- Nie sięgaj po soki i inne słodkie napoje. Lepiej przygotować wodę mineralną z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.
Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać?
Trafny wybór
- filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry)
- ryby
- warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka itp.)
- szaszłyki z chudego mięsa i warzyw
Tego unikaj!
- tłusta karkówka - żeberka
- kiełbasy, kaszanki
- wszelkie wędliny, kiełbasy i mięsa oznaczone w sklepie jako "grillowe", "na grilla", "ogniskowe" - są one najczęściej nie najlepszej jakości
- duże ilości pieczywa
* % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.
Przepis przygotowała, na bazie metodologii setpoint, dietetyk Alicja Kalińska - autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.