Deser Czarny Las

Składniki
na 8 porcji
- 2 paczki mrożonych wiśni bez pestek
- 200 ml wiśniówki
- 200 dag gorzkiej czekolady
- 200 dag białej czekolady
- 1 litr słodkiej śmietanki 30 proc.
- 6 łyżek cukru
- 4 białka
- sól
- wiórki czekoladowe do dekoracji
1. Wiśnie rozmrozić, zalać alkoholem, odstawić na 20 minut, odsączyć. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą oddzielnie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, podzielić na trzy części. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Pianę podzielić na dwie części, do każdej dodać roztopioną czekoladę (do jednej białą, do drugiej gorzką) i ubitą wcześniej śmietankę.
2. W pucharkach rozkładać na przemian: krem ciemny, nasączone alkoholem wiśnie, krem biały, aż do wyczerpania składników. Górę udekorować śmietaną, wiśniami i wiórkami.