Reklama

Desery z sezonowymi owocami. Na jakie warto postawić i jak je zrobić?

Co desery oraz lato mają wspólnego? Chyba wszyscy bez wyjątku je uwielbiamy. Co więcej, to właśnie w okresie wakacyjnym najprościej kupić (albo też zerwać prosto z drzewa) świeże owoce, z dodatkiem których deser jest kompletny i smakuje wyjątkowo. Podpowiem wam, na jakie słodkości najlepiej postawić, by było prosto, apetycznie i orzeźwiająco.

Desery z sezonowymi owocami – czas start!

Po pierwsze - truskawki! Sezon na nie trwa zbyt długo, więc warto go wykorzystać. Możemy zajadać się nimi solo, ale warto też przygotować ciasto z ich udziałem. Proponuję tartę truskawkową na spodzie czekoladowym.

Składniki

  • 250 g mąki
  • mąka do podsypania
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki kakao

Składniki Dekoracja

  • ½ kg truskawek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • mięta

Składniki Nadzienie

  • 350 g - mascarpone
  • laska wanilii
  • 3 łyżki - cukru pudru
  • ½ l - kremówki

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę - wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wbić żółtka, dodać śmietanę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić rękami dodając kakao. Ciasto włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na około pół godziny.

Reklama

Po tym czasie rozwałkować (podsypując mąką) i wyłożyć nim formę do tarty (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć kulkami lub grochem  do ślepego pieczenia. Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Następnie usunąć papier wraz z obciążeniem  i piec jeszcze przez 10 minut. Wystudzić.

Do serka mascarpone wrzucić miąższ z laski wanilii. Posłodzić cukrem pudrem. Zmiksować. Dodać ubitą śmietankę. Wymieszać. Wyłożyć na tartę. Truskawki pokroić na plastry. Ułożyć na kremie - tworząc rozetę. Posmarować tężejącą galaretką. Udekorować listkami mięty.

Zobacz również: Jak zrobić makaron z truskawkami?

Lekko kwaśny rabarbar użyty w wypiekach doskonale kontrastuje ze słodkim smakiem. Sprawdza się jako dodatek do ciasta kruchego, jogurtowego czy też drożdżowego. Przepis na to ostatnie znajdziecie poniżej - jestem jego wielką fanką. 

Składniki

  • 550 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki Kruszonka

  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 50 g masła

Składniki Nadzienie

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 5 łyżek dżemu truskawkowego lub porzeczkowego

Przygotowanie:

Mleko przelać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać w dołeczku, przykryć i zostawić w spokoju (na ok. 20 minut).

Do drugiej miski wsypać mąkę na kruszonkę, dodać ksylitol i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.

Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z dżemem.

Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć wyrośnięte ciasto. Rozciągnąć na kształt formy. Oprószyć mąką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać kruszonką. Piec przez ok. 45 minut w 170 st. C.

Zobacz również: Ewa Wachowicz poleca: Lekkie i sycące sałatki na lato

Proste i szybkie desery, które każdemu przypadną do gustu

Większość z nas uwielbia desery, ale nie każdy lubi spędzać w kuchni - zwłaszcza na pieczeniu - zbyt dużo czasu. Garść poniższych propozycji z całą pewnością sprawdzi się w przypadku osób, które cenią sobie praktycznie i stosunkowo szybkie przepisy.

Owoce z bitą śmietaną albo puszystym kremem na bazie mascarpone (przepis znajdziecie poniżej) zawsze doskonale sprawdzają się jako deser. Wystarczy przełożyć umyte owoce do kieliszków lub pucharków. a następnie nałożyć krem. Niemniej jednak, “twarde" owoce, takie jak: brzoskwinie, nektarynki czy ananasy możemy ugrillować. Będą miały wówczas bardziej wyrazisty smak. Na to krem i pyszna, słodka przekąska gotowa.

Poniżej przepis na wspomniany krem z grillowanymi brzoskwiniami

Składniki

  • 4 brzoskwinie
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub masła klarowanego

Składniki Krem

  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki ksylitolu

Składniki Zdobienie

  • truskawki
  • płatki migdałów
  • mięta

Przygotowanie:

Owoce umyć i przekroić na pół. Usunąć pestkę. Posmarować olejem lub roztopionym masłem i opiec na ruszcie.

Śmietanę ubić z ksylitolem, następnie zmiksować z serkiem. Nałożyć do pucharków. Dodać brzoskwinie. Udekorować pokrojonymi truskawkami, prażonymi płatkami migdałów i miętą.

Zobacz również: Tak przedłużysz świeżość rzodkiewki. Banalny trik

Inną propozycją są uwielbiane przez wszystkich z mojej rodziny grillowane banany.

Składniki

  • 4 banany
  • likier kawowy
  • lody waniliowe
  • garść orzechów nerkowca
  • czekolada gorzka
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Dojrzałe banany ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 30 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (po 15 minutach odwrócić na drugą stronę).

Po upieczeniu banana przełożyć na talerz. Skórkę naciąć i rozchylić. Do środka wlać trochę likieru kawowego. Nałożyć gałkę lodów. Posypać pokrojonymi orzechami nerkowca i czekoladą. Udekorować miętą.

Lubicie kogel mogel? Ja uwielbiam, to dla mnie smak dzieciństwa. Do tej pory lubię zrobić sobie, a także serwować gościom, przekąskę tego typu.

Składniki

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • owoce sezonowe

Przygotowanie:

Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka wbić do miski i utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.

Kogel-mogel przełożyć do małych słoików. Do każdego dać trochę malin, porzeczek, poziomek i borówek. Udekorować koglem-moglem oraz owocami.

Moi drodzy, jeśli lubicie desery, to doskonały czas, by wykonać je samodzielnie. Mamy mnóstwo możliwości dzięki sezonowym owocom. To też czas, kiedy mamy okazję jeść “na słodko", ale zdrowo. Warto zastąpić klasyczną czekoladę świeżymi i znacznie zdrowymi owocami. Sprawdzi się to też w przypadku wyrabiania zdrowych nawyków żywieniowych waszych pociech.



Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy