Lekkie i sycące sałatki na wiosnę i lato - świetne przepisy Ewy Wachowicz
W zależności od pory roku nasze preferencje co do potraw się zmieniają. Zimą mamy ochotę na bardziej konkretne dania, z kolei wiosną i latem na lżejsze, orzeźwiające, ale jednocześnie sycące. Te wymagania spełniają różnego rodzaju sałatki. Dzisiaj podzielę się z wami kilkoma sprawdzonymi przepisami – na pewno każdy wybierze coś dla siebie.
Jeśli lubicie warzywa i owoce, to właśnie teraz jest idealny czas, by zajadać się nimi solo albo też dodawać je do różnego rodzaju potraw, a przede wszystkim sałatek. Niektórzy samodzielnie uprawiają je we własnych ogródkach, ale bez problemu kupimy też warzywa i owoce na lokalnych straganach.
Zacznę propozycją na sycącą sałatkę z dodatkiem domowych wędlin. Sprawdzi się na przykład suszony schab, długo dojrzewająca szynka.
WINEGRET MALINOWY:
Do dekoracji:
Opis przygotowania:
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Przygotować sos. Musztardę połączyć z sokiem malinowym. Dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Cienkim strumyczkiem dolać oliwę. Wymieszać. Sałaty przełożyć na talerz i polać sosem malinowym. Dodać owoce, plastry wędliny i posypać prażonymi pestkami dyni. Udekorować kwiatami jadalnymi.
Zobacz też Wędzone wędliny i sery według Ewy Wachowicz. Proste przepisy
Rzadko wykorzystujemy szpinak jako świeżą sałatkę. Szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowy, ale też smaczny i doskonale sprawdza się w sałatkach. Poniżej receptura na prostą sałatkę z jego udziałem i dodatkiem truskawek.
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić na dużym, płaskim talerzu. Dodać przekrojone na pół truskawki. Pokruszyć ser. Posypać posiekanymi orzechami (wcześniej warto je uprażyć). Skropić octem balsamicznym - wymieszanym z miodem lub syropem z agawy. Można przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Czytaj też: Ewa Wachowicz o rodzajach kawy. Które wybrać?
Sałatka grecka z polskim serem
Poniżej przepis na sałatkę znaną u nas jako grecka, ale zamiast typowego sera feta, proponuję serek kozi, który jest wytwarzany w Polsce i stosunkowo popularny.
SOS:
Przygotowanie:
Z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać do miski. Pomidory pokroić na duże kawałki, wrzucić do miski z sałatą. Dorzucić ogórki - obrane i pokrojone na grube plastry. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w pierścienie. Cebulę pokroić w talarki. Ułożyć na ogórkach. Dorzucić oliwki. Na wierzchu ułożyć ser pokrojony w kostkę
Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.
Kochani, nie bójcie się nietypowych połączeń. W tym przypadku będzie to miks słodkiego ze słonym. Grecy od dawien dawna zajadają się arbuzem w połączeniu z serem feta i bardzo sobie chwalą tę fuzję smaków. Ja, zainspirowana tym śródziemnomorskim połączeniem, przygotowałam sałatkę. Poniżej dzielę się z wami przepisem i od razu zaznaczam, że perfekcyjnie sprawdzi się na przykład jako dodatek do potraw z grilla, ale zda też egzamin jako przystawka, przekąska albo lekki podwieczorek.
Polecamy: Przekąski do pracy - jak jeść zdrowo i niedrogo. Przepisy Ewy Wachowicz
Pierwszy raz jadłam arbuza w połączeniu z serem w Grecji. Jak Grecja to ser feta. Ponieważ jest sezon na arbuzy to bez problemu kupimy go w każdym warzywniaku a i z serem feta nie ma problemu. Poniżej receptura na mix arbuza i sera feta.
Sos:
Opis przygotowania:
Arbuza pokroić w dużą kostkę i usunąć wszystkie pestki. Wrzucić do dużej miski. Ser feta pokroić w troszkę mniejszą kostkę niż arbuza, i dorzucić do naczynia. Do sałatki dodać listki mięty. Do szklanki wlać sok z cytryny i dodać miód. Mieszać aż miód się rozpuści. Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Na talerzu można udekorować świeżą miętą.
Zobacz też: Cebula i jej (nie)zwykłe wykorzystanie w kuchni. Rady Ewy Wachowicz
I na koniec sałatka z dresingiem limonkowym, do serwowania z każdym pieczystym, w tym także z potrawami z grilla.
Przygotowanie:
Szpinak, kawałki sałaty, pokrojone rzodkiewki i ogórek wrzucić do miski. Zalać dressingiem z limonki, czosnku, oleju lnianego i pieprzu cayenne.
Moi drodzy, jeśli lubicie sałatki, to teraz jest idealny czas na eksperymentowanie z rozmaitymi recepturami. Zaletą tego typu potraw jest też to, że bez problemu można do nich dodawać różne składniki - w zależności od preferencji smakowych oraz tego, na co obecnie jest sezon. Taka kulinarna “zabawa" to coś, co uwielbiam!
Czytaj też:
Ciasta bez pieczenia. Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz gotuje. Proste przepisy na domowe pasty. Nie tylko do chleba!
Co na ruszt? Ewa Wachowicz poleca opcje dla osób vege i mięsożerców