Reklama

Dietetyczne kiszonki

Są witaminową bombą i sprzyjają dbaniu o linię. Poddane kiszeniu warzywa czy owoce tracą cukier, a zyskują kwas mlekowy, odtruwający organizm. Kiszonki to podstawa diet oczyszczających.

Kiszona kapusta z kaparami

Składniki: 400 g kiszonej kapusty, 1 małe jabłko, 1 mała cebula, 50 g kaparów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sok z 1 cytryny, sól

Kiszoną kapustę odsącz i drobno posiekaj. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Obraną cebulę pokrój w kostkę. Całość wymieszaj, dodaj kapary. Oliwę połącz z sokiem z cytryny i przecierem. Surówkę polej powstałym sosem, posól. Schłodź w lodówce i podawaj.

Reklama

Sałatka z kiszonych ogórków i papryki

Składniki: 1 ugotowany ziemniak, 2 kiszone ogórki, 5 pasków papryki konserwowej, 1 mała cebula lub szczypiorek, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz

Ziemniaka i ogórki pokrój w dużą kostkę. Cebulkę lub szczypiorek posiekaj. Dodaj paski papryki. Oliwę wymieszaj z solą i pieprzem, polej nią warzywa, dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na około 20-30 minut. To sałatka o zdecydowanym smaku, dlatego najlepiej pasuje do ryb oraz delikatnych mięs. Doskonale sprawdzi się też jako przekąska w pracy.

Surówka z kiszonych buraków

Składniki: 2 kiszone buraki, 1-2 jabłka, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka jogurtu, 1 łyżeczka miodu

Jabłka obierz i zetrzyj z burakami na tarce. Wymieszaj z olejem i jogurtem, dopraw miodem. Kiszone buraki możesz przygotować sama. W tym celu obierz je ze skórki, umyj i umieść w litrowym słoju. Dodaj ząbek czosnku i zalej przegotowaną letnią posoloną wodą (pół płaskiej łyżeczki soli na pół litra wody). Dodaj pół kromki chleba razowego. Ważne, by składniki nie "pływały", bo wda się pleśń. Wstaw do słoika np. szklankę, która obciąży buraki. Zakwas odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Potem sok zlej i przechowuj w lodówce (dobra baza do barszczu), buraki wykorzystaj do surówek.

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy