Domowa mleczna kanapka
Dziecięca przekąska zrobiona w domu ucieszy nie tylko najmłodszych.

Składniki
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 15 g kakao
- 50 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 1/2 margaryny do pieczenia (125g)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 120 g mleka w proszku
- 100 g śmietankowego serka
- Dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej
- 10 margaryny do pieczenia
- 2 łyżki mleka
16
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać do piany żółtka, następnie sok z cytryny i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na dno wyłożonej pergaminem formy (20x20 cm). Piec 30 minut w 180°C. Wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem.
Mleko zagotować z cukrem. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na krem. Ucierając, wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Małymi porcjami dodawać mleko w proszku i serek. Cały czas ucierać. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kremem.
Czekoladę, mleko i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Otrzymaną masą polać wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.