Reklama

Domowa mleczna kanapka

Dziecięca przekąska zrobiona w domu ucieszy nie tylko najmłodszych.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 16

Składniki

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 15 g kakao
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki Krem

  • 1/2 margaryny do pieczenia (125g)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 120 g mleka w proszku
  • 100 g śmietankowego serka
  • Dodatkowo:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 10 margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać do piany żółtka, następnie sok z cytryny i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na dno wyłożonej pergaminem formy (20x20 cm). Piec 30 minut w 180°C. Wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem.

Mleko zagotować z cukrem. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na krem. Ucierając, wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Małymi porcjami dodawać mleko w proszku i serek. Cały czas ucierać. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kremem.

Reklama

Czekoladę, mleko i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Otrzymaną masą polać wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy