Domowa mleczna kanapka
Dziecięca przekąska zrobiona w domu ucieszy nie tylko najmłodszych.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać do piany żółtka, następnie sok z cytryny i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na dno wyłożonej pergaminem formy (20x20 cm). Piec 30 minut w 180°C. Wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem.
Mleko zagotować z cukrem. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na krem. Ucierając, wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Małymi porcjami dodawać mleko w proszku i serek. Cały czas ucierać. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kremem.
Czekoladę, mleko i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Otrzymaną masą polać wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.