Domowe drożdżówki

Wystarczy dodatek twarogu, powideł czy owoców, by ciasto drożdżowe zabłysło nowym blaskiem…

Takie bułeczki mogą być alternatywą dla drugiego śniadania albo podwieczorku
Takie bułeczki mogą być alternatywą dla drugiego śniadania albo podwieczorku123RF/PICSEL
Zawijaski z rodzynkami
Zawijaski z rodzynkami123RF/PICSEL

Rada eksperta: Idealna do wypieku ciast drożdżowych jest mąka luksusowa typ 550.

Aby skrócić czas wyrastania ciasta drożdżowego, włóżmy je do dużej misy, przykryjmy ściereczką i ustawmy na garnku z gorącą wodą. Albo wstawmy do nagrzanego do 50ºC piekarnika, uchylmy drzwiczki i poczekajmy, aby ciasto wyrosło.

Drożdżowe zawijasy z rodzynkami

Składniki na 12 sztuk: 5 dag świeżych drożdży, 3 pełne łyżki cukru, 1 szklanka mleka,  500 dag mąki pszennej, 3 jajka, pół kostki masła, 10 dag  rodzynek.

Przygotowanie: Drożdże, 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i 5 łyżek mąki mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztapiamy masło. Do pozostałej mąki dodajemy resztę ciepłego mleka, 2 jajka, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy.

Wyrabiamy ciasto następnie wałkujemy na duży placek, wykładamy na niego oprószone odrobina cukru rodzynki. Zwijamy

w roladkę i kroimy na plastry (ok 2-3 cm grubości). Zawijaski układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Takie bułeczki mogą być alternatywą dla drugiego śniadania albo podwieczorku
Takie bułeczki mogą być alternatywą dla drugiego śniadania albo podwieczorku123RF/PICSEL

Bułeczki maślane z marmoladą

Skład na 30 sztuk: Ciasto: 500 g mąki, sól, 120 g masła, 80 g cukru, 30 g drożdży, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, 30 g drożdży, łyżeczka cukru pudru, 125 ml mleka, 200 ml śmietany kremówki. Nadzienie: marmolada owocowa lub dżem. Kruszonka: 50 g mąki, 40 g cukru pudru, 40 g masła oraz jajko do posmarowania, marmolada i migdały do dekoracji.

Przygotowanie: Z drożdży, cukru pudru i letniego mleka robimy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i żółtkami. Kremówkę ubijamy. Do przesianej mąki dodajemy masę maślaną, zaczyn i ubitą śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy, aby wyrosło.

Z mąki, masła i cukru szybkimi ruchami robimy kruszonkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bułeczki, które układamy na natłuszczonej blasze. Dnem szklaneczki wyciskamy w każdej z nich wgłębienie, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dziurki w bułeczkach wypełniamy marmoladą i dekorujemy kruszonką lub migdałami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 20-25 minut do przyrumienienia.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas