Reklama

Reklama

Domowe spaghetti

Domowe spaghetti to szybkie danie. Wystarczy ugotować makaron, przygotować ulubione dodatki na sos i potrawa gotowa. My polecamy mięso mielone, pieczarki, marchewkę i seler - dzięki temu nasze spaghetti jest niezwykle pożywne.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • pieprz
  • bazylia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oregano
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • makaron spaghetti
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowy
  • 1 marchewka
  • sól
  • 1/2 selera
  • 20 dag pieczarek
  • parmezan

Domowe spaghetti - przygotowanie:

Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew i seler obrać, umyć, pokroić w maleńką kosteczkę. Grzyby oczyścić, pociąć w plasterki. Na oleju zeszklić czosnek i cebulę. Dodać marchewkę, i seler. Smażyć kilka minut.

Do warzyw dodać mielone mięso i mieszając, przysmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy (warto dodać szczyptę cukru), sól, pieprz i zioła do smaku. Całość zalać gorącym bulionem. Przykryć i dusić około 10-15 minut.

Po kwadransie dorzucić plastry pieczarek, przemieszać i dusić, nie przykrywając. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć do dużej miski. Gorący sos wyłożyć na makaron. Posypać parmezanem.

Reklama

Zobacz także inne pomysły na spaghetti:

Spaghetti bolognese

Szpinakowe spaghetti

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje