Reklama

Drożdżowe ślimaczki z marchewką na szybko

Składniki na 9 porcji

  • opakowanie świeżego ciasta drożdżowego o wadze 450 g
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 30 g masła łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki drobnego brązowego cukru
  • cukier puder do posypania ciasta

1. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy z nadmiaru soku. Masło rozpuszczamy, studzimy. Do cukru dodajemy cynamon, mieszamy.

2. Ciasto wyjmujemy z opakowania i układamy na blacie, lekko rozwałkowujemy. Płat smarujemy roztopionym i ostudzonym masłem - zostawiamy 2 łyżki. Następnie posypujemy cukrem z cynamonem i wykładamy startą marchewkę, którą równomiernie rozprowadzamy na cieście. Ciasto zwijamy od krótszej strony. Ostrym nożem kroimy powstałą roladę na 9 plastrów, które układamy na talerzu, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce, by wyrosły.

Reklama

3. Formę do babki z tubą smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Układamy w niej plastry ciasta pod różnymi kątami. Pieczemy około 30 minut w 175ºC. Ciasto studzimy w formie około 15 minut, następnie wyjmujemy z niej i ustawiamy na metalowej kratce, by całkowicie ostygło. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Dzielimy na porcje i podajemy. Ślimaczki możemy też upiec jako pojedyncze ciastka.

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy