Drożdżowe ślimaczki z marchewką na szybko
1. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy z nadmiaru soku. Masło rozpuszczamy, studzimy. Do cukru dodajemy cynamon, mieszamy.
2. Ciasto wyjmujemy z opakowania i układamy na blacie, lekko rozwałkowujemy. Płat smarujemy roztopionym i ostudzonym masłem - zostawiamy 2 łyżki. Następnie posypujemy cukrem z cynamonem i wykładamy startą marchewkę, którą równomiernie rozprowadzamy na cieście. Ciasto zwijamy od krótszej strony. Ostrym nożem kroimy powstałą roladę na 9 plastrów, które układamy na talerzu, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce, by wyrosły.
3. Formę do babki z tubą smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Układamy w niej plastry ciasta pod różnymi kątami. Pieczemy około 30 minut w 175ºC. Ciasto studzimy w formie około 15 minut, następnie wyjmujemy z niej i ustawiamy na metalowej kratce, by całkowicie ostygło. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Dzielimy na porcje i podajemy. Ślimaczki możemy też upiec jako pojedyncze ciastka.
Zobacz również: