Drożdżowe z morelami
Rozkruszone drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka, wymiesić z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn drożdżowy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodawać żółtka, zaczyn, wreszcie rozpuszczone masło (letnie). Ciasto rozrzedzić pozostałym mlekiem, zagnieść.
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto przełożyć do formy i delikatnie rozprowadzić szpatułką zmoczoną w zimnej wodzie. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Z cukru, mąki i masła zrobić kruszonkę. Na wyrośniętym cieście w formie rozłożyć połówki moreli (te z kompotu lub z syropu dobrze odsączyć), posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 35-40 minut.