Reklama

Drożdżowe z morelami

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 30 g drobny cukier
  • 230 ml mleko
  • 300 g mąka poznańska
  • 3 żółtka
  • sól
  • masło do wysmarowania formy
  • 15 g drożdże
  • 120 g masło
  • 600 g morele świeże lub z kompotu

Rozkruszone drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka, wymiesić z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn drożdżowy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodawać żółtka, zaczyn, wreszcie rozpuszczone masło (letnie). Ciasto rozrzedzić pozostałym mlekiem, zagnieść.

Formę do pieczenia wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto przełożyć do formy i delikatnie rozprowadzić szpatułką zmoczoną w zimnej wodzie. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Reklama

Z cukru, mąki i masła zrobić kruszonkę. Na wyrośniętym cieście w formie rozłożyć połówki moreli (te z kompotu lub z syropu dobrze odsączyć), posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 35-40 minut.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy