Reklama

Drożdżówki z owocami

Zamiast brzoskwini możesz użyć swoich ulubionych owoców.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 50 g roztopionej margaryny lub masła
  • 225 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 250 g brzoskwiń lub moreli (świeżych lub z puszki)
  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki oraz ¼  szklanki mleka. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj pozostały cukier, sól, jajko, wyrośnięty rozczyn, przestudzony tłuszcz oraz pozostałe mleko. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło. 

Brzoskwinie lub morele pokrój w kostkę. Masło roztop. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kwadrat o wymiarach 30x30 cm. Posmaruj wystudzonym masłem. Posyp skórką otartą z cytryny oraz cukrem, rozłóż owoce. Zwiń formując roladę, pokrój na 9 kawałków. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 min. Wierzch posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 20-25 min w temperaturze 200°C.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy