Duża, biała, mrożona
W upalne dni małą czarną zamień na frappe. Od razu poczujesz się lepiej.
Mrożona kawa jest jak deser - możesz urozmaicać ją lodami, sosem czekoladowym lub toffi, a nawet syropami do drinków - czarny napój doskonale komponuje się ze smakiem kokosa, amaretto albo mięty.
Uważaj jednak na te dodatki - kawa przyozdobiona bitą śmietana i lodami jest bardzo kaloryczna. Jeśli jesteś na diecie, kawę mrożoną zrób jedynie z kruszonym lodem i chudym mlekiem.
Składniki na 1 porcję: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru ( najlepiej trzcinowego), 50 ml mleka zagęszczonego, 150 ml lodowato zimnej wod.
Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wsyp 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej, dodaj 2 łyżeczki cukru, 50 ml mleka zagęszczonego oraz 150 ml lodowato zimnej wody. Włóż do tego blender i miksuj aż powstanie na powierzchni puszysta pianka. Wysoką szklankę napełnij lodem. Wlej gotowe frappe. Podaj z rurką.
Składniki na 1 porcję: filiżanka wystudzonego espresso lub zaparzonej kawy (bez fusów), dwie gałki lodów czekoladowych, czekoladowy sos do deserów, pół szklanki mleka, 5 kostek lodu. Gorzka czekolada i bita śmietana do dekoracji.
Przygotowanie: lody, kostki lodu, mleko i kawę zmiksować aż napój zacznę się pienić. Brzegi wysokiej szklanki oblać w kilku miejscach sosem czekoladowym, tak aby na jej brzegach utworzyły się czekoladowe zacieki i wzory. Delikatnie wlać kawę do szklanki. Na wierzch dodaj bitą śmietanę i zetrzyj nieco gorzkiej czekolady.
Nasza rada: Jeśli chcesz, aby kawa była jeszcze słodsza, cukier dodaj do gorącej, zaparzonej kawy. Dopiero potem ją wystudź i dodaj do lodów.
Składniki na 1 porcję: ok 10 kostek lodu, pół szklanki mleka (3 proc), filiżanka zaparzonego espresso, 5-6 kostek białej czekolady, łyżeczka cukru brązowego (opcjonalnie), 2 łyżki syropu miętowego, bita śmietana, liście świeżej mięty do dekoracji.
Przygotowanie: Czekoladę, cukier i kostki lodu zmiksuj w blenderem aż będą przypominać śnieg. Następnie dolej mleko, kawę (wystudzoną) i syrop miętowy. Miksuj razem przez ok pół minuty. Przelej do wysokiej szklanki, udekoruj bitą śmietaną i miętą.
KS