Dynia do chleba
W jednej z restauracji, którą otwierałam chciałam zrobić coś nietypowego jako dodatek do chleba, który dostajesz na początek. W gastronomicznym slangu takie coś nazywa się czekadełkiem. Ono bowiem ma zaostrzyć apetyt i dać kuchni chwilkę czasu na przygotowanie zamówionych dań. Wpadłam na zrobienie grubej kromki chleba na zakwasie z mocną, lekko gorzkawą skórką z masłem i sałatką z zieleniny i pestek. Oto efekt tych eksperymentów.- Pisze Lara Gessler w swojej najnowszej książce.
Sposób przygotowania:
Podpraż pestki na suchej patelni z dodatkiem cukru i soli ( i czosnku,jeśli go dodajesz). Przesyp do miseczki do przestygnięcia.Do większej miski wrzuć posiekaną drobno pietruszkę, miętę, kolendrę,skórkę z limonki i szalotkę (jeśli jej używasz). Wymieszaj. Do miseczki z pestkami dodaj kumin i czerwony pieprz.Kromki posmaruj grubo masłem i odciśnij je maślaną stroną w natkach,tworząc gruby zielony dywan. Zrób to samo z każdą kromką i obsyp mieszanką pestek i przypraw.
Przepis pochodzi z książki "Orzechy i pestki" autorstwa Lary Gessler
Zobacz także: