Dynia marynowana z goździkami
Smakuje równie dobrze na słodko, jak i na wytrawnie. Do zapiekania, gotowania i marynowania najlepiej nada się odmiana hokkaido

Składniki
- dynia – dowolna ilość
- sól
- 1 szklanka octu 10 proc.
- ok. 15 sztuk goździków
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10-15 czubatych łyżek cukru (dynia musi być słodko-kwaśna)
- 6 szklanek wody
Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz ze skóry i wybierz pestki. Miąższ pokrój w kostkę lub w nieduże kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Kiedy zacznie wrzeć, włóż pokrojoną dynię, zagotuj i natychmiast wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż do wyparzonych słoików
2. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, cukrem, goździkami oraz zielem angielskim. Gorącą zalej dynię w słoikach. Upewnij się, że w każdym słoiku są 1-2 goździki.
3. Słoiki szczelnie zakręć i ustaw do góry dnem na podwójnie złożonej ściereczce. Zostaw tak do ostygnięcia. Nie pasteryzuj.
Zobacz także: