Reklama

Reklama

Dynia nadziewana kaszą i mięsem

​Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. I na dodatek tania. A pomysłów na pyszne potrawy z tym warzywem jest mnóstwo.

Składniki

  • 5 niewielkich dyń Hokkaido (po ok. 60 dag)
  • 2 cebule
  • 40 dag piersi z kurczaka
  • ½ pęczka grubego szczypioru
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 30 dag kaszy np. pęczak lub owsianej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

1. Dynie umyj, osusz. Z 4 sztuk odetnij wierzchołek. Środek dyni (miękki miąższ oraz pestki) wydrąż za pomocą łyżki. Oprósz solą oraz pieprzem. Dynie wraz z czapeczkami ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C. 

2. Pozostałą dynię przekrój wzdłuż, usuń pestki. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Mięso umyj, pokrój w kostkę, oprósz solą oraz pieprzem. Cebule drobno posiekaj. Szczypior umyj, osusz, posiekaj. Umyte pomidorki przekrój na pół. 

3. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć mięso i mieszając smaż aż się zarumieni. Następnie dodaj cebulę i jeszcze chwilę smaż. Przełóż do miseczki, przykryj folią aluminiową. 

4. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju i wrzuć dynię. Mieszając smaż aż zmięknie. Do dyni dodaj usmażone mięso oraz pomidorki koktajlowe, podsmażaj około 2 min. Do gorącej kaszy dodaj dynię z mięsem oraz szczypior, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gorące dynie wypełnij farszem.

Zobacz także:

Reklama

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje