Dynia w słodkiej odsłonie
Z miąższu dyni warto wyczarować przepyszne słodkości.
Składniki na 4 średnie słoiczki: 1 dynia (ok. 2 kg przed obraniem), 4 pomarańcze, sok z 1 cytryny, 2 szklanki cukru, łyżeczka imbiru w proszku, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu (niekoniecznie). Na skórki kandyzowane: 3 łyżki cukru, 1/2 szklanki wody.
Dynię myjemy, osuszamy, przekrawamy i wydrążamy środek z pestkami. Kroimy na mniejsze kawałki i obieramy ze skórki. Później kroimy dynię na kwadraty o boku długości około 1,5 cm i wrzucamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, by puściła sok.
Po tym czasie dokładnie myjemy pomarańcze. Obieramy je ze skórki oraz z białej błonki, wyjmujemy pestki i kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy owoce do garnka z dynią i gotujemy na niewielkim ogniu około 1,5 godz. Gdy dżem zaczyna gęstnieć, trzeba go często mieszać, by się nie przypalił.
Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, imbir, kardamon oraz cynamon. Przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy. Rada W prosty sposób można zrobić bardziej wytrawną wersję takiego dżemu. Skórki obrane z pomarańczy oczyszczamy z białej błonki, kroimy w drobniutką kosteczkę. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy skórki i cukier, gotujemy aż syrop zgęstnieje. Skórkę kandyzowaną oraz syrop dodajemy do dżemu.
Składniki na 12 porcji: ok. 700-800 g dyni (na 1 szklankę purée), 3 szklanki mąki pszennej, 1/4 kostki masła, 2 żółtka, 1/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 40 g świeżych drożdży, cukier wanilinowy, szczypta soli, masło do posmarowania formy. Ewentualnie: cukier puder do posypania, bita śmietana do dekoracji.
Przygotuj purée z dyni. Obierz dynię, usuń włókna i pestki, zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach. Chwilę podduś ją w garnku, by sok odparował. Potem zmiksuj i pozostaw do ostygnięcia.
Zrób rozczyn. Rozpuść drożdże w 2-3 łyżkach ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru i łyżkę maki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, żółtka, sól, cukier, cukier wanilinowy, mleko, szklankę purée z dyni oraz roztopione masło. Wyrabiaj ciasto ręką lub mikserem ze spiralnymi końcówkami. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do formy wysmarowanej masłem. Ponownie pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 50 minut. Rada: Gotowe, ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem albo udekorować bitą śmietaną. Wybornie smakuje także z klasyczną kruszonką.
Składniki na 6 porcji: 1200-1300 g dyni (na 450 g miąższu), 5 łyżek jasnego miodu (np. akacjowego), 1 łyżeczka cynamonu, 2 pomarańcze, 2 łyżki alkoholu (np. rum, brandy, winiak), 250 ml śmietanki kremówki 36 proc. Ewentualnie: 2 łyżki soku pomarańczowego, 2 łyżki serka mascarpone, żelatyna, kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji.
Dynię myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy włókna oraz pestki. Miąższ gotujemy na parze, aż zmięknie. Następnie ucieramy go blenderem na gładką masę. Pomarańcze myjemy, sparzamy wrzątkiem i na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do zmiksowanej dyni dodajemy alkohol (w wersji dla dzieci zastępujemy go sokiem pomarańczowym), miód, cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszamy łyżką i wstawiamy do lodówki.
Ubijamy śmietankę. Gdy będzie już sztywna, dodajemy do niej serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Dodatek serka mascarpone nie jest konieczny, ale poprawia on sztywność śmietanki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do niej trochę rozpuszczonej żelatyny.
Łączymy obydwie masy i schładzamy przez ok. 3 godz. w lodówce. Podajemy w ozdobnych pucharkach. Wierzch deseru możemy posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy (opis jak ją zrobić, jest w przepisie na tej stronie - na dżem z dyni i pomarańczy).