Dynia z makaronem w sosie curry
Oto świetny sposób na szybki makaron.
Składniki
na 4-6 porcji
- 50 dag makaronu rurki
- 25 dag tofu
- 80 dag dyni piżmowej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty curry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka maku
- 2 łyżki płatków kokosowych
- 2 gałązki kolendry
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka papryka
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.Tofu pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do miski.
3. Dynię pokroić w kostkę, włożyć na patelnię, smażyć 10 min. Dodać posiekany czosnek, pastę curry, imbir. Zalać mlekiem kokosowym i bulionem, gotować 2 min.
4. Na koniec dodać tofu i odcedzony makaron. Na talerzach posypać makiem, wiórkami kokosowymi i posiekaną kolendrą.
Zobacz również: