Dynia zapiekana z ziemniakami
Nie wiesz, co zrobić z dyni? połącz ją z daniem, które lubisz, np. ziemniaczaną zapiekanką.
Składniki na 4 porcje: po 1 kg ziemniaków i dyni hokkaido, 75 dag boczku, 3 cukinie, 1 cebula, 1 pęczek natki pietruszki, 3 dag masła, 4 dag mąki, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki musztardy, sól, pieprz, ziarna gorczycy, 10 dag tartego żółtego sera, tłuszcz do formy.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry. Dynię oczyścić, usunąć miąższ i pestki, pokroić w kliny. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Natkę opłuka, posiekać. Cebulę posiekać.
Plastry boczku wysmażyć, osączyć, w tłuszczu zeszklić cebulę, oprószyć mąką, zasmażyć z masłem. Wlać bulion, mleko i śmietanę. Gotować, by zredukować sos. Dodać musztardę i natkę, doprawić solą i pieprzem.
W natłuszczonej formie układać warstwami warzywa, zalać sosem. Posypać startym serem i nasionami gorczycy. Zapiekać 45 minut w 200ºC