Dyniowa pasta na tosty
Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna! Polecamy przepis na pastę dyniową, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do tostów i kanapek.

Składniki
- 50 dag dyni
- papryczka chili
- 5 łyżek gęsiego smalcu
- 3 gałązki tymianku
- kminek
- 3 ząbki czosnku
- sól
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Oczyść dynię i pokrój ją w kostkę. Z papryczki chili wyjmij nasiona i drobno ją posiekaj. Smalec gęsi rozpuść w rondelku z grubym dnem.
2. Dodaj dynię, papryczkę chili i kminek. Całość podsmaż na wolnym ogniu. Kiedy dynia zmięknie, zmiksuj ją na gładki krem i dopraw do smaku listkami tymianku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sokiem z cytryny.
Zobacz także: