Dyniowe ciasto z korzennymi przyprawami i białą czekoladą
Aksamitne, wilgotne ciasto dyniowe z białą czekoladą. Palce lizać!

Składniki
- dynia hokkaido
- 225 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza
- 200 g masła
- 3 jajka
- szczypty: cynamonu, soli, imbiru
- laskę wanilii
- owoc granatu
- mięta
Sposób przygotowania:
Kroimy dynię na kawałki i pieczemy w 170 C przez ok 50 min , miksujemy na mus. W rondlu roztapiamy masło z cukrem, do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Przesiewamy mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Łączymy partiami z musem z dyni. Tak samo z masłem z cukrem. Ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy i dodajemy do masy. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z całą masą. Ciasto przekładamy do formy nasmarowanej masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut w 180 C, po 35 minutach, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się nie przykleja. Jeżeli nie - jest gotowe! Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i dekorujemy nią ciasto z wierzchu. Co teraz? Zjadamy!