Dyniowe ciasto z korzennymi przyprawami i białą czekoladą
Aksamitne, wilgotne ciasto dyniowe z białą czekoladą. Palce lizać!
Sposób przygotowania:
Kroimy dynię na kawałki i pieczemy w 170 C przez ok 50 min , miksujemy na mus. W rondlu roztapiamy masło z cukrem, do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Przesiewamy mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Łączymy partiami z musem z dyni. Tak samo z masłem z cukrem. Ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy i dodajemy do masy. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z całą masą. Ciasto przekładamy do formy nasmarowanej masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut w 180 C, po 35 minutach, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się nie przykleja. Jeżeli nie - jest gotowe! Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i dekorujemy nią ciasto z wierzchu. Co teraz? Zjadamy!