Dyniowe wypieki
Do wypieków najlepiej wziąć dynię odmiany hokkaido. Aby zmiękła, podpiecz ją w piekarniku.
Składniki: 300 g mąki (200 g gładkiej i 100 g pełnoziarnistej), 30 g cukru pudru, sól, skórka z cytryny, 200 g masła, 1 jajko. Krem: 1 mniejsza dynia hokkaido, 2 winne jabłka, 3 łyżki miodu, sok z 1/2 cytryny, 2 jajkaD200 g śmietany typu crème fraîche, 80 g rodzynek namoczonych w rumie, Kruszonka orzechowa: 100 g orzechów włoskich 140 g cukru pudru, 60 g masła.
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny, pokrojone w kawałki masło i jajko. Wymieszać widelcem, dodać 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść ciasto na stolnicy. Odłożyć w chłodne miejsce.
Dynię pokroić ze skórką na kawałki, wydrążyć nasiona. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Rozłożyć kawałki dyni i jabłka na blasze, pokropić miodem i podpiec w piekarniku. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim okrągłą formę, formując wysokie krawędzie. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. 4Orzechy włoskie grubo posiekać. Wymieszać je z cukrem i masłem tak, aby powstała kruszonka. Ze schłodzonej dyni ostrożnie zdjąć nożem skórkę. Włożyć do miski i razem z jabłkami rozgnieść na purée. Dodać sok z cytryny, rozkłócone jajka i śmietanę, dokładnie wymieszać. Pod koniec wmieszać namoczone w rumie rodzynki. Na podpieczonym spodzie rozsypać połowę kruszonki orzechowej. Następnie wlać krem dyniowy, wygładzić wierzch. Posypać pozostałą kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i w temperaturze 180°C piec jeszcze około 40 minut. Przed podaniem ciasto można (ewentualnie) poprószyć cukrem pudrem.
Składniki: 400 g dyni hokkaido, 50 g drobno zmielonego kokosu, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 3 łyżki miodu, 1 jajko, skórka z 1 cytryny, 400 g ciasta francuskiego, 1 jajko do posmarowania, cukier puder do posypania.
Dynię obrać, oczyścić z pestek, zawinąć w folię aluminiową i podpiec około 15 minut w piekarniku (170°C).
Kiedy dynia przestygnie, pokroić ją w drobne kawałeczki. Przełożyć do większej miski, dodać kokos, kardamon, miód, rozkłócone jajko i skórkę otartą z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwałkować na prostokątny płat i za pomocą radełka wykroić 8 kwadratów. Pośrodku każdego nałożyć nadzienie dyniowe. Rogi kwadratów posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie zlepić je, tworząc kopertę . Pakieciki posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem (po upieczeniu będą się błyszczeć). 4Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 25 minut. Kiedy lekko przestygną, posypać cukrem pudrem.
Składniki: 75 g orzechów laskowych, 125 g herbatników typu bebe, 200 g cukru, 175 g masła. Ciasto dyniowe: 250 g oczyszczonej dyni, 175 g masła, 250 g drobnego cukru, 3 jajka, 125 g naturalnego jogurtu, 380 g mąki półgrubej, 1 łyżka przyprawy do piernika. Krem: 500 ml śmietany kremówki, 50 g drobnego cukru, 1 cukier wanilinowy, 20 g posiekanych pistacji do dekoracji.
Orzechy laskowe i herbatniki zetrzeć na drobno (na tarce, w malakserze), wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Blachę z wyższą krawędzią wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowaną masą ciasteczkową. Docisnąć palcami.
Pokrojony w kawałki miąższ dyni (bez skóry i pestek) ugotować w niewielkiej ilości wody na miękko. Kilka kawałków dyni odłożyć do dekoracji. Pozostałe zmiksować na gładkie purée.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na pianę. Wmieszać jogurt naturalny, purée dyniowe, a na koniec mąkę przesianą z przyprawą do piernika. Ciasto dyniowe rozsmarować na ciasteczkowym spodzie w blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. Poczekać, aż ciasto nieco przestygnie w formie, ostrożnie je wyjąć i przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilino-wym. Rozsmarować na cieście, Posypać posiekanymi pistacjami, udekorować kawałkami dyni.