Efektowne i niskokaloryczne tiramisu
Słodkie przysmaki wcale nie muszą być mocno kaloryczne.
Sposób przygotowania:
1. Kawę zaparz w 200 ml wody i odstaw do ostygnięcia.
2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Przełóż do serka i zmiksuj na gładką masę.
3. Białka ubij na sztywną pianę. Ostrożnie mieszając, dodawaj po łyżce do masy jajeczno-serowej. Mieszaj do uzyskania gładkiego kremu.
4. Do przestudzonej kawy wlej likier amaretto. Połowę porcji biszkoptów ostrożnie zanurzaj w kawie i wyłóż nimi prostokątną formę. Dno powinno być całkowicie przykryte. Biszkopty posyp jedną łyżką kakao i wyłóż połowę porcji kremu. Wygładź wierzch. Połóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Znów posyp łyżką kakao i wyłóż resztę kremu. Wierzch posyp pozostałym kakao.
5. Tiramisu wstaw do lodówki co najmniej na kilka godzin, do całkowitego schłodzenia.
6. Pokrój w kostki i udekoruj np. połówką świeżej truskawki i listkiem mięty.
Zobacz także: