Składniki na 10-12 porcji
Na ciasto: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Na krem: 50 dag jagód, ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki żelatyny, 50 dag serka mascarpone, 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.
Ponadto: 300 ml śmietanki kremówki, 30 proc., 1-2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan fixu, wiórki kokosowe
Przygotowanie
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec łyżka po łyżce wsypując cukier. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp obie mąki, wymieszaj łyżką. Piecz 35-40 min w temp. 170°C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Umyte jagody rozdrobnij blenderem. Przełóż do rondelka, wsyp cukier, podgrzej. Dodaj żelatynę, wymieszaj. Mascarpone i śmietankę kremówkę włóż do miski, ubij mikserem.
Dodaj mus jagodowy, wymieszaj. Mocno schłodzoną śmietankę wraz ze śmietan fixem ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Pierwszy i drugi blat ciasta posmaruj kremem. Przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj ubitą śmietaną. Posyp wiórkami kokosowymi.
20/2016 Świat i Ludzie