Reklama

Eklery z delikatnym kremem

Składniki

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 op. zagęstnika do śmietany
  • 550 g śmietany kremówki
  • 6 łyżek ajerkoniaku
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 25 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

W garnku umieść: mleko, wodę, masło i sól. Zagotuj. Do wrzącego roztworu, energicznie mieszając, wsyp mąkę. Podgrzewaj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wtedy zdejmij ją z ognia i przestudź. Dodaj 1 jajko i utrzyj mikserem. Odstaw na 10 minut. Dodaj kolejne jajka i dokładnie miksuj. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.

Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią ciasto ptysiowe, formując 12 podłużnych ciastek (każde o dł. ok. 10 cm). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C. Piecz przez 20 minut. Gotowe ciastka przekrój wzdłuż na pół i odłóż do wystudzenia.

Reklama

Wymieszaj 400 g śmietany z cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem do śmietany. Ubij na sztywno. Pod koniec miksowania do śmietany dolej ajerkoniak. Eklerki przełóż tak przygotowanym kremem.

Pozostałą śmietanę zagotuj z olejem kokosowym. Wrzuć do niej połamaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Oblej eklery polewą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy