Eklery z delikatnym kremem
Przygotowanie:
W garnku umieść: mleko, wodę, masło i sól. Zagotuj. Do wrzącego roztworu, energicznie mieszając, wsyp mąkę. Podgrzewaj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wtedy zdejmij ją z ognia i przestudź. Dodaj 1 jajko i utrzyj mikserem. Odstaw na 10 minut. Dodaj kolejne jajka i dokładnie miksuj. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią ciasto ptysiowe, formując 12 podłużnych ciastek (każde o dł. ok. 10 cm). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C. Piecz przez 20 minut. Gotowe ciastka przekrój wzdłuż na pół i odłóż do wystudzenia.
Wymieszaj 400 g śmietany z cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem do śmietany. Ubij na sztywno. Pod koniec miksowania do śmietany dolej ajerkoniak. Eklerki przełóż tak przygotowanym kremem.
Pozostałą śmietanę zagotuj z olejem kokosowym. Wrzuć do niej połamaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Oblej eklery polewą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Zobacz także: