Przepisy ze starych, rodzinnych zeszytów Ewy Wachowicz
Zeszyty rodzinne mojej babci, mamy i moje to prawdziwe skarby. Mam wszystkie i od czasu do czasu wracam do nich jak do prawdziwej "kopalni" sprawdzonych receptur. Nierzadko je modyfikuję lub po prostu przerabiam na obowiązujące trendy. Przede wszystkim w zeszytach są przepisy na wypieki, bo trudno je zapamiętać, ale nie tylko. Dzisiaj kilka wybranych receptur specjalnie dla was.

Ciastka słoneczka
Na pierwszym miejscu tej listy umieściłabym ciasteczka słoneczka. To jest hit w naszej rodzinie. Mama robiła je nam często na różne okazje, a pamiętam też, że kiedy ja lub mój brat wyjeżdżaliśmy na wycieczki szkolne, zawsze byliśmy w nie zaopatrywani. Mama pakowała po kilka ciasteczek, zawijając je w papier śniadaniowy, tworząc z nich wygodne i praktyczne paczuszki. Oto przepis.
Składniki:
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 200 g wiórków kokosowych
- Lukier:
- 2 białka
- 200 g cukru pudru
Masa:
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki mocnej kawy
- 1 kieliszek spirytusu
- 100 g cukru
Opis przygotowania:
Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, rozwałkować (podobnie jak na pierogi, na grubość 2-3 mm). Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasycznej "literatki".
Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa. Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 15 minut, aż lukier się zrumieni. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.
Jajka z cukrem ubijać na parze, aż zgęstnieją. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać krem jajeczny. Ucierać, aż się połączą. Wmieszać spirytus i kawę (lub dwie łyżki kawy rozpuszczalnej, rozrobione w minimalnej ilości wody). Zamiast spirytusu można dać 2 kieliszki winiaku, ale ryzykujemy, że masa będzie zbyt rzadka. Z kolei mniej alkoholu nie spełni swojej smakowej funkcji.
Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciastkiem lukrem na zewnątrz. Posmarować boki kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach.
Zobacz również:
Przepis na sernik z rodzinnego zeszytu

Sztandarowym ciastem na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc jest sernik. Przepis również pochodzi z "zeszytów rodzinnych".
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 50 g kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dekoracja:
- cukier puder
- Masa serowa:
- 1 kg sera białego
- 10 jajek
- 350 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1 łyżka kaszy manny
- skórka z pomarańczy
- 1 łyżka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Mąkę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W czekoladowej mące zrobić dołek, wbić jajka i żółtka, wlać śmietanę, dodać masło utarte z cukrem. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części.
Klasyczną prostokątną blachę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy i wyłożyć nią spód foremki. Drugą odłożyć.
Ser (najlepiej klasyczny polski twaróg, zakupiony "od baby" na placu targowym) i wszystkie pozostałe składniki podzielić mniej więcej na pół (tyle akurat mieści się w przeciętnym robocie). Wrzucić do malaksera i mieszać do momentu, aż masa stanie się jednolita. Porcjami wylać na ciasto. Wygładzić. Drugą część ciasta rozwałkować, po czym radełkiem pokroić na paski (szerokość ok. 1,5 cm), ułożyć na cieście w ukośną kratkę (paski ciasta rozłożyć również wzdłuż boków formy).
Piec w temp. 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Zrazy wołowe
Tak jak wspomniałam, większość receptur w zeszytach dotyczy ciast, ale wyszukałam też dla was coś na słono - zrazy wołowe.
Składniki:
- 1 kg wołowiny jak na pieczeń
- 150 g boczku
- 3 cebule
- 3 ogórki kiszone
- musztarda
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą. Na musztardę położyć plasterek boczku, następnie kilka krążków cebuli (wcześniej trzeba je posolić, by zmiękły) i ćwiartkę ogórka.
Zwinąć. Spiąć szpilkami do zrazów. Na patelnię dodać smalec i na gorącym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla. Na patelnię wlać bulion, wymyć smak, przelać do zrazów. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Dorzucić pomidory. Dusić aż zrazy zmiękną.
Przełożyć je na półmisek. Sos zaprawić śmietaną i polać nim mięso lub podać w sosjerce.
Serwować z ziemniakami i modrą kapustą.
Ciastka grzebyczki

I na koniec jeszcze jeden prosty przepis z domowych zeszytów, ciasteczka grzebyczki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 250 g masła
- 1 cukier waniliowy
Opis przygotowania:
Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi. W miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Poporcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.
Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc - tak, by nacięcia się otwarły.
Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że te sprawdzone receptury przyniosą wam wiele radości i smacznych chwil w kuchni. Życzę udanych eksperymentów i smacznego!








