Ewa Wachowicz: Proste dania z kilku składników
Każdy z nas od czasu do czasu zagląda do lodówki i stwierdza, że “nie ma nic do jedzenia”. Postaram się was przekonać, że nawet tylko z kilku składników można wykonać pyszne potrawy. Zupy, przystawki, desery i wiele innych! Dzisiaj podzielę się z wami moimi propozycjami.
Jedną z pozycji, która zawsze się sprawdza, jest wytrawna pasta. Można nią na przykład smarować pieczywo, ale nie tylko. Niektórzy zajadają się nią “solo" albo pałaszują z dodatkiem wafli ryżowych. Do jej przygotowania wystarczy puszka ryb w oleju i cebula bądź szalotka. Z takich składników można zrobić pyszne smarowidło. Przepis poniżej.
Zobacz również: Cukinia na wiele sposobów. Jak ją wykorzystać w kuchni
Opis przygotowania:
Puszkę otworzyć i całą zawartość wrzucić do miski. Do miski dodać szalotkę pokrojona w drobną kostkę, posiekany koperek i wymieszać z rybą. Przyprawić solą i pieprzem.
Kiedy gotuję bulion, drobiowy, wołowy czy też warzywny, zawsze robię go trochę więcej. Dlaczego? Taki wywar może posłużyć do przygotowywania wielu zup. Obecnie bardzo smaczne są buraki ćwikłowe. Można je wykorzystać do zrobienia zupy-krem bazującej właśnie na nich. W jaki sposób? Poniżej receptura.
Opis przygotowania:
Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Można także buraki ugotować, także w mundurkach. Po upieczeniu lub ugotowaniu wystudzić, obrać i pokroić. Na mocno rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę. Pod koniec dorzucić pokrojony czosnek.
Zalać wywarem, wrzucić buraki oraz obrane i pokrojone jabłko. Wycisnąć sok z cytryny i gotować przez 10 minut. Po tym czasie zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą oraz pieprzem, ew. dokwasić sokiem z cytryny (zupa powinna być słodko-kwaśna). Krem podawać z serem oraz prażonymi pestkami dyni.
Lubicie pesto? Jeśli tak, to poniższa propozycja na pewno przypadnie wam do gustu. Kiedy udaję się na bazar i kupuję marchewkę czy pietruszkę, to bez problemu dostaję taką z nacią. W przypadku obu warzyw warto wykorzystać tę zieloną część do wykonania pesto, które z powodzeniem możemy wymieszać z makaronem albo rozsmarować na kanapce. Poniżej przepis.
Przygotowanie:
Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera. Dodać czosnek. Zmielić. Posolić, dorzucić pietruszkę. Zmiksować. Wlać oliwę i wymieszać na wolnych obrotach. Makaron ugotować al dente (postępować wedle przepisu na opakowaniu, najczęściej gotujemy 6-7 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy). Na patelni mocno rozgrzać masło. Jak będzie miało złoty kolor, dodać makaron i wymieszać - tak, by cały pokrył się rozgrzanym tłuszczem.
Makaron ugotować al dente (postępować wedle przepisu na opakowaniu, najczęściej gotujemy 6-7 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy). Na patelni mocno rozgrzać masło. Jak będzie miało złoty kolor, dodać makaron i wymieszać - tak, by cały pokrył się rozgrzanym tłuszczem.
Dodać łyżkę sosu pesto i równomiernie rozprowadzić po makaronie (jeśli sos jest zimny, można go podgrzać). Oprószyć tartym oscypkiem.
Zobacz również: Dania rodem z PRL-u. O jakich warto przypomnieć?
Poniższa propozycja na pewno przypadnie do gustu mięsożercom. W tym przypadku najprawdopodobniej będziecie musieli udać się do sklepu po kilka produktów. Zapewniam was jednak, że porcja będzie duża i sycąca! Poniżej przepis na karczek w kapuście kiszonej z ziemniakami z wody.
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym natrzeć solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą (można kupić taką mieszankę lub samemu - w moździerzu - utłuc ziarna pieprzu z ziarnami kolendry). Można też natrzeć zwykłym, mielonym pieprzem. Następnie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc). Patelnię rozgrzać, dać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do gęsiarki (lub do dużego naczynia żaroodpornego).
Kapustę kiszoną podzielić na porcje, dobrze odcisnąć (w przeciwnym razie kwaśny smak zdominuje potrawę) i lekko przesiekać. Tak przygotowaną kapustą obłożyć mięso. Ananasa wyjąć z puszki, pokroić na kawałki (można też kupić konserwę z pokrojonym ananasem). Sokiem z puszki zalać mięso, a ananasem posypać kapustę. Przykryć i wstawić do piekarnika na około 2 godziny. Upieczone mięso pokroić na plastry, podać z ziemniakami i kapustą z ananasem - jako dodatkiem.
Zobacz również: Delikatne i aromatyczne kopytka dyniowe
Zawsze dbam o to, by mieć w lodówce ciasto francuskie. W razie potrzeby niezawodnie służy mi do przygotowania deseru na szybko. Poniżej prezentuję dwa przepisy na proste desery z jego udziałem. Pierwszy to swojego rodzaju “cynamonki", drugi to ciastka z owocami.
Opis przygotowania:
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać brązowym cukrem i cynamonem, zrolować dwustronnie - tak, by dwa wałki ciasta spotkały się dokładnie na środku. Ponownie posmarować jajkiem i pokroić na kawałki o długości mniej więcej 1 cm. Ułożyć na posmarowanej masłem blasze. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 15 minut.
Opis przygotowania:
Ciasto rozwinąć, posmarować białkiem. Na części ułożyć połówki śliwek (by owoce nie zsuwały się, w cieście zrobić wgłębienia), pokroić na prostokąty. Postępując podobnie ułożyć na cieście połówki moreli i kulki wycięte z brzoskwiń (potrzebny jest specjalny nóż). Piec 12-15 minut w temperaturze 200 st. C. Udekorować cukrem pudrem.
Moi drodzy, zanim zamówicie jedzenie na dowóz, bo wydaje się wam, że nie macie z czego przygotować konkretnego posiłku, to zapoznajcie się z powyższymi przepisami. Gwarantuję wam, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Sprawdź: Garnuszek górnika według Ewy Wachowicz