Ewa Wachowicz: Sałatka z wędzonym pstrągiem
Sałatka jest kolorowa jak polska kwietna łąka!
Składniki
- 1 pstrąg wędzony
- 2 garście rukoli
- 1 burak kiszony
- warzywa z rusztu:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- sól
- pieprz
- olej z pestek winogron
- pesto z liści rzodkiewki i pokrzywy:
- liście z 2 pęczków rzodkiewek
- kilka liści pokrzywy
- 2 garście ziaren słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ szklanki oliwy
- sos:
- 1 łyżka zielonego pesto
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
Warzywa pokroić - bakłażana i cukinię w plastry, paprykę na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić olejem i upiec na grillu lub żebrowanej patelni (ruszt warto natłuścić).
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zmiksować z czosnkiem. Przyprawić solą. Dorzucić umyte i osuszone liście rzodkiewki i pokrzywy. Wlać oliwę i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować. Pesto przełożyć do słoiczka. Na wierzch wlać trochę oliwy. Przechowywać w lodówce.
Rukolę ułożyć na półmisku lub dużym talerzu. Na rukoli umieścić pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki oraz pokrojone warzywa i kiszonego buraka.
Do pesto dodać sok z cytryny i olej. Sosem polać sałatkę.
Oglądaj program "Ewa gotuje" w soboty o godz. 10:10 w Polsacie.