Ewa Wachowicz: Sałatka z wędzonym pstrągiem
Sałatka jest kolorowa jak polska kwietna łąka!
Warzywa pokroić - bakłażana i cukinię w plastry, paprykę na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić olejem i upiec na grillu lub żebrowanej patelni (ruszt warto natłuścić).
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zmiksować z czosnkiem. Przyprawić solą. Dorzucić umyte i osuszone liście rzodkiewki i pokrzywy. Wlać oliwę i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować. Pesto przełożyć do słoiczka. Na wierzch wlać trochę oliwy. Przechowywać w lodówce.
Rukolę ułożyć na półmisku lub dużym talerzu. Na rukoli umieścić pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki oraz pokrojone warzywa i kiszonego buraka.
Do pesto dodać sok z cytryny i olej. Sosem polać sałatkę.
Oglądaj program "Ewa gotuje" w soboty o godz. 10:10 w Polsacie.
A co było w poprzednim odcinku programu "Ewa gotuje"? Obejrzyj!