Reklama

Ewa Wachowicz: Sałatka z wędzonym pstrągiem

Sałatka jest kolorowa jak polska kwietna łąka!

Składniki

  • 1 pstrąg wędzony
  • 2 garście rukoli
  • 1 burak kiszony

Składniki - warzywa z rusztu:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • sól
  • pieprz
  • olej z pestek winogron

Składniki - pesto z liści rzodkiewki i pokrzywy:

  • liście z 2 pęczków rzodkiewek
  • kilka liści pokrzywy
  • 2 garście ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ szklanki oliwy

Składniki - sos:

  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy

Warzywa pokroić - bakłażana i cukinię w plastry, paprykę na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić olejem i upiec na grillu lub żebrowanej patelni (ruszt warto natłuścić).

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zmiksować z czosnkiem. Przyprawić solą. Dorzucić umyte i osuszone liście rzodkiewki i pokrzywy. Wlać oliwę i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować. Pesto przełożyć do słoiczka. Na wierzch wlać trochę oliwy. Przechowywać w lodówce.

Rukolę ułożyć na półmisku lub dużym talerzu. Na rukoli umieścić pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki oraz pokrojone warzywa i kiszonego buraka.

Reklama

Do pesto dodać sok z cytryny i olej. Sosem polać sałatkę.

Oglądaj program "Ewa gotuje" w soboty o godz. 10:10 w Polsacie.

A co było w poprzednim odcinku programu "Ewa gotuje"? Obejrzyj!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy