Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz: Wiosenne sałatki

Wiosna, zwłaszcza jeśli pogoda jest dla nas łaskawa, to naprawdę wspaniały czas. Mam na myśli także kulinarną stronę tej pory roku. W sklepach i warzywniakach pojawia się coraz więcej świeżych produktów, które zdecydowanie warto wykorzystać. Przede wszystkim chodzi mi o różnego rodzaju warzywa, z których możemy przygotować wiele potraw, a zwłaszcza świeże i smaczne sałatki.

Czosnek niedźwiedzi - nie wszyscy go znają, a poznać go warto!

Czosnek niedźwiedzi to jedna z pierwszych wiosennych roślin jadalnych. Trzeba jednak pamiętać, że jest on pod częściową ochroną i nie możemy zrywać rosnącego dziko. Bez problemu można go jednak kupić na lokalnych straganach albo posadzić w ogródku. Ja od jakiegoś czasu mam swoją plantację i mogę wykorzystywać w kuchni, kiedy tylko mam na to ochotę. Dodaję go do sałatek, ale na jego bazie da się też zrobić aromatyczne pesto, które w połączeniu z makaronem stworzy danie obiadowe.

Oprócz właściwości smakowych czosnek niedźwiedzi posiada też gamę tych prozdrowotnych. Wspiera układ krążenia, oddechowy oraz pokarmowy. Polecam poniższą propozycję na sałatkę z tym produktem.

Reklama

Składniki

  • Spory pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 4 jajka
  • 3 świeże ogórki gruntowe

Składniki na sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Liście czosnku umyć, osuszyć i posiekać na paseczki. Ogórki obrać i pokroić w plasterki.

Wszystko wrzucić do miski i wymieszać. Zrobić sos. Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać sałatkę i ponownie wymieszać.

Zobacz również: Ewa Wachowicz poleca dania staropolskiej kuchni

Nowalijki najlepiej smakują ze swojego ogródka, ale sprawdzą się też z warzywniaka

Botwinka, wspomniany czosnek niedźwiedzi, rabarbar, szczaw czy młoda sałata - to tylko niektóre z nowalijek, które uwielbiam. Część z nich udaje mi się uprawiać samodzielnie, inne kupuję na straganach albo w warzywniakach. Mam dzięki temu pewność, że są świeże, zdrowe, a nie "wspomagane" chemicznymi środkami. Jednym z moich ulubionych warzyw jest rzodkiewka. Uwielbiam chrupać ją solo, ale też kroić w plastry i serwować z domowej roboty pieczywem i świeżym masłem. Rzodkiewka sprawdzi się też w sałatce, na którą przepis znajdziecie poniżej.

Składniki

  • pęczek rzodkiewek
  • 3 jajka
  • ogórek gruntowy
  • garść rukoli
  • trochę szczypiorku
  • kawałek sera żółtego
  • garść koperku
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos

  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki oliwy extra vergin
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Opis przygotowania:

Rukolę umyć i osuszyć. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Podobnie postąpić z rzodkiewką. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. W małej miseczce lub słoiku wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę i ponownie wymieszać. Na samym końcu obficie posypać drobno posiekanym koperkiem.

Przygotowanie smacznej, domowej sałatki wcale nie musi być pracochłonne ani wymagać kupna wielu składników. Tak naprawdę wystarczy zaopatrzyć się w miks sałat i samodzielnie przygotować sos winegret. Ten domowy smakuje naprawdę doskonale, a dodatkowo macie satysfakcję, że zrobiliście go samodzielnie.

Składniki

  • mieszanka ulubionych sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona albo zwykła cebula

Składniki sosu winegret

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy

Opis przygotowania:

Sałaty przełożyć do miski. Dodać przekrojone na pół pomidorki oraz krążki cebuli.

Przygotować sos. Musztardę połączyć z syropem klonowym. Dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Cienkim strumyczkiem dolać oliwę. Wymieszać. Sałatę polać sosem tuż przed podaniem.

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Co i jak możemy wędzić w domu?

Jak wiosna, to wielkie grillowanie. Z czym serwować mięso z rusztu?

Przygotowując mięsne potrawy z grilla koniecznie muszą im towarzyszyć jakieś dodatki. Najlepsze są różnorodne sałaty z odmiennymi dressingami. Ciekawą propozycją jest sos figowy, a poniżej znajdziecie przepis na kompletną sałatkę, która na pewno sprawdzi się jako przystawka albo dodatek do karczku czy też marynowanego tofu z rusztu.

Składniki

  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka syropu z fig
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałaty przełożyć do miski, dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Musztardę połączyć z syropem z fig i octem balsamicznym (syrop z fig można zastąpić sokiem z malin). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać oliwę. Wymieszać. Polać sałatę.

Wiosną nie możemy też zapominać o szpinaku! Wszyscy wiemy, że jest on bardzo zdrowy, ale nie każdemu odpowiada jego smak. Mimo wszystko warto wykorzystać go w przygotowaniu sałatek, ponieważ z powodzeniem zastąpi miks tradycyjnych sałat. Jeśli wasi bliscy za nim nie przepadają, ale chcecie przemycić im nieco witamin, to można dodać tylko trochę, mieszając z innymi sałatami. Żeby było jeszcze ciekawiej, przedstawiam przepis na sałatkę ze szpinakiem oraz truskawkami.

Składniki

  • liście szpinaku
  • kilkanaście truskawek
  • kawałek sera z niebieską pleśnią
  • garść ziaren słonecznika
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • pieprz kolorowy

Opis przygotowania:

Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić na dużym, płaskim talerzu. Dodać przekrojone na pół truskawki. Pokruszyć ser pleśniowy. Posypać posiekanymi, prażonymi ziarnami słonecznika. Skropić octem balsamicznym - wymieszanym z miodem.  Na końcu przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.

Przygotowywanie i regularne jedzenie sałatek, to zawsze dobry pomysł. To właśnie teraz smakują one najlepiej, ponieważ w sklepach jest pod dostatkiem świeżych warzyw. Wybór jest ogromny, więc można przygotować naprawdę ciekawe zestawienia z różnorodnymi dressingami. Być może te lekkie i zdrowe potrawy posmakują nawet tym, którzy do tej pory sałatek nie lubili.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama