Ewa Wachowicz: Cudze chwalicie, a swego nie znacie. Co warto wiedzieć o kuchni staropolskiej?

Kuchnia staropolska ma wiele do zaoferowania
Kuchnia staropolska ma wiele do zaoferowaniaarchiwum prywatne
„Ewa gotuje”: Eskalopki z boczniakówPolsatPolsat

Kuchnia staropolska - zupy tak, ale rzadziej niż dzisiaj

Ewa Wachowicz poleca bulion po magnacku
Ewa Wachowicz poleca bulion po magnackuarchiwum prywatne

Składniki

  • 1 kura (najlepiej "od baby")
  • 1/2 kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól
  • kwiat muszkatołowy
  • szafran
  • gałązka lubczyku

do podania

  • żółtka (po 1 na filiżankę)
  • kilka plasterków limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Mięso różnego rodzaju - największa słabość kuchni staropolskiej

Mięsa były specjalnością kuchni staropolskiej
Mięsa były specjalnością kuchni staropolskiejarchiwum prywatne

Składniki

  • perliczka
  • pieprz
  • 4 jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 10 plasterków boczku
  • garść orzechów włoskich
  • 250 ml miodu pitnego

pęczotto

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • kilka borowików suszonych
  • 1 łyżka masła
  • wywar jarzynowy
  • sól

na solankę

  • 3 l wody
  • 5 łyżek soli

Desery w kuchni staropolskiej. Na próżno szukać tych popularnych dzisiaj

Tradycyjna wielkanocna baba znana była i w kuchni staropolskiej
Tradycyjna wielkanocna baba znana była i w kuchni staropolskiejarchiwum prywatne