Ewa Wachowicz: Włoskie inspiracje na polskiej wsi
Wpadłaś w pokrzywy? Nie przejmuj się. Pokrzywa nie tylko pomaga na reumatyzm, ale świetnie sprawdza się również w kuchni. Jak ją wykorzystać, radziła Ewa Wachowicz w 396. odcinku programu Ewa Gotuje emitowanym na antenie Polsatu.
Oryginalnym pomysłem jest... pesto z liści pokrzywy i liści rzodkiewki, które można dodać do sałatki z grillowanych warzyw z pstrągiem. Zamiast orzeszków piniowych można dodać prażony słonecznik lub orzechy laskowe - będzie bardziej regionalnie.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zmiksować z czosnkiem. Przyprawić solą. Dorzucić umyte i osuszone liście rzodkiewki i pokrzywy. Wlać oliwę i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować. Pesto przełożyć do słoiczka. Na wierzch wlać trochę oliwy. Przechowywać w lodówce.
A jeśli już sałatka, to nie zapominajmy o pysznych i zdrowych kiszonych buraczkach. Doskonale sprawdzą się także w tym połączeniu!
Warzywa pokroić - bakłażana i cukinię w plastry, paprykę na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić olejem i upiec na grillu lub żebrowanej patelni (ruszt warto natłuścić).
Rukolę ułożyć na półmisku lub dużym talerzu. Na rukoli umieścić pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki oraz pokrojone warzywa i kiszonego buraka. Do pesto dodać sok z cytryny i olej. Sosem polać sałatkę.
Aby pozostać w kręgu włoskich inspiracji, ale zrealizowanych na polskiej wsi i z użyciem polskich lokalnych składników, Ewa przygotowała zupę w stylu włoskiej minestrone. Wiejski kurczak, przyprawy i całe mnóstwo warzyw, najlepiej prosto z przydomowego ogródka. A na koniec sekretny składnik - odrobina soku z cytryny poprawi smak zupy warzywnej.
Połówkę tuszki podzielić na dwie części i włożyć do garnka. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą i ugotować.
Mięso wyjąć, a do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i ziemniaka. Dodać fasolkę szparagową podzieloną na mniejsze kawałki oraz poszatkowaną kapustę i drobno posiekane łodygi selera oraz plastry rzodkiewek. Przecisnąć czosnek. Dorzucić pomidory - sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone. Wszystko razem gotować przez 10-15 minut. Przed podaniem przyprawić do smaku pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny.
Na talerzu posypać natką pietruszki.
Kto chce połączyć zamiłowanie do grillowania i regionalnych przysmaków, może pokusić się o przygotowania wegetariańskich szaszłyków z warzyw i oscypka. Robi się je szybko i są bardzo zdrowe. A do tego ten smak!
Oscypek pokroić w grube półplastry, cukinię w grube plastry. Paprykę wyczyścić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka. Ser i warzywa nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Posolić, skropić oliwą i upiec na ruszcie.
Ale co z tą pokrzywą? Czy można z niej zrobić tylko pesto? Oczywiście pokrzywa ma cały szereg zastosowań, można jej użyć do zup i sałatek, ale dzięki swoim detoksykującym właściwościom świetnie nadaje się też do przygotowania oczyszczającego napoju. Dodatek mięty, cytryny i miodu nada mu wspaniały smak i jeszcze więcej wartości zdrowotnych.
Wszystkie składniki przełożyć do miksera (cytrynę wcześniej obrać ze skórki). Dolać wodę. Zblendować. Przelać przez sitko.
Nawet korzystając z uroków wsi możemy wciąż czerpać z włoskich inspiracji, także podczas przygotowywania deseru. Ewa zaproponowała owocowy przysmak w stylu tiramisu. Przygotujesz go bez trudu nawet nie będąc mistrzem włoskich słodkości.
Śmietanę schłodzić i ubić na sztywno. Mascarpone posłodzić ksylitolem. Zmiksować i połączyć z bitą śmietaną.
Owoce przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem.
Biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć na dnie pucharków. Na ciastka dać masę śmietankową i rozgniecione owoce. Na owocach ułożyć nasączone biszkopty oraz krem. Udekorować jeżynami i miętą. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Program "Ewa Gotuje" można oglądać na antenie telewizji Polsat w soboty o godzinie 10.10