Ewa Wachowicz: zupy idealne na jesień. Sycące i rozgrzewające

Ewa Wachowicz poleca zupy na jesień
Ewa Wachowicz poleca zupy na jesieńArchiwum autora

Kapuśniak parzybroda z chorizo

  • ½ główki białej kapusty
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • sól
  • pęczek koperku
  1. Kapustę pokroić. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe. Gdy się podsmażą, dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dorzucić kapustę. Zalać wodą, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, posolić, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości przez mniej więcej ½ godziny.
  2. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy. Wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Dorzucić posiekany koperek i od razu podawać.
  3. Na talerzu można udekorować gałązką koperku.

Zupa dyniowa z dodatkiem jabłka

Zupa dyniowa to smak jesieni
Zupa dyniowa to smak jesieniArchiwum autora
  • 800 g dyni
  • oliwa do pieczenia
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • ½ papryczki chili
  • kawałek imbiru
  • ½ cytryny
  • gęsta śmietana
  • prażone pestki dyni
  1. Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze - na papierze do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić na ok. 30 minut do pieca rozgrzanego do 180 st. C. Zupę można zrobić też na dyni surowej. Wystarczy pokroić ją w kostkę i po prostu wrzucić do garnka.
  2. Na maśle usmażyć pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dodać czosnek posiekany w kostkę. Wymieszać i podsmażyć.
  3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do cebuli z czosnkiem, smażyć przez chwilę, po czym zalać wywarem jarzynowym.
  4. Upieczoną dynię obrać ze skórki i wrzucić do garnka. Dodać posiekaną papryczkę chili oraz imbir - obrany i starty na tarce. Przykryć i gotować do miękkości.
  5. Następnie zmiksować na gładki krem. W zależności od kwaśności jabłek dokwasić jeszcze sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Jeśli krem wyjdzie gęsty, rozcieńczyć odrobiną wody. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi pestkami dyni.

Orientalna zupa z imbirem

Orientalna zupa z imbirem
Orientalna zupa z imbiremArchiwum autora
  • 1 seler
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ½  pora
  • 3 cm imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1½ l bulionu warzywnego
  • 250 g boczniaków lub grzybów shiitake
  • olej sezamowy
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 garść kolendry lub pietruszki
  1. Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i selera naciowego drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć marchewkę z selerem (korzennym), dodać cebulę i seler naciowy. Podsmażyć. Doprawić imbirem i sosem sojowym. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
  2. Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie paski, resztę oleju rozgrzać na patelni, smażyć na silnym ogniu 1-2 minuty. Dodać olej sezamowy.
  3. Gdy warzywa zmiękną (powinny być jędrne, ale nie mogą się rozgotować) dorzucić pora pokrojonego w półplasterki oraz podsmażone grzyby. Zdjąć z ognia. Dodać makaron i pastę wasabi rozprowadzoną wcześniej odrobiną zupy. Odstawić na 3-4 minuty (by makaron zmiękł). Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Przed podaniem, już na talerzu, można posypać siekaną kolendrą lub pietruszką.

Krupnik na żeberkach

Krupnik na żeberkach
Krupnik na żeberkachArchiwum autoraINTERIA.PL
  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • seler
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Zobacz również:

Faszerowana “gruszka miłości” według Mateusza GessleraPolsat