Reklama

Ewa Wachowicz: zupy idealne na jesień. Sycące i rozgrzewające

Gdy liście opadają, a wiatr staje się coraz chłodniejszy, wiem, że nadchodzi czas, aby otulić się ciepłem nie tylko koca, ale i talerza aromatycznej zupy. Jesień to pora roku, kiedy najlepiej sprawdzają się rozgrzewające i sycące potrawy. A co jest lepszego niż miska płynnego dobra? Poniżej przedstawiam kilka propozycji.

Kapuśniak parzybroda z chorizo

Jesień to czas, kiedy wciąż mamy ogromny wybór sezonowych produktów. Cukinie dynie, grzyby - to tylko niektóre z nich. Wszystkie zaś można wykorzystać do przygotowania aromatycznych i rozgrzewających zup. Na "pierwszy ogień" wariacja na temat kapuśniaku (parzybroda) z dodatkiem chorizo.

Składniki:

Reklama
  • ½ główki białej kapusty
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • sól
  • pęczek koperku

Opis przygotowania:

  1. Kapustę pokroić. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe. Gdy się podsmażą, dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dorzucić kapustę. Zalać wodą, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, posolić, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości przez mniej więcej ½ godziny.
  2. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy. Wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Dorzucić posiekany koperek i od razu podawać.
  3. Na talerzu można udekorować gałązką koperku.

Zobacz również: Tradycyjny sernik w dietetycznej wersji. Jedz ze smakiem i nie licz kalorii

Zupa dyniowa z dodatkiem jabłka

Jak już wspomniałam, sezon na dynię w pełni. Warto więc wykorzystać ten owoc. Tak, owoc! Obiegowo uznaje się, że dynia jest warzywem, jednak z botanicznego punktu widzenia jest to owoc. Przepisów na kremy z dyni jest bez liku, ale ja chcę wam “przestawić" zupę dyniową z dodatkiem jabłka.

Składniki:

  • 800 g dyni
  • oliwa do pieczenia
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • ½ papryczki chili
  • kawałek imbiru
  • ½ cytryny

Dekoracja:

  • gęsta śmietana
  • prażone pestki dyni

Opis przygotowania:

  1. Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze - na papierze do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić na ok. 30 minut do pieca rozgrzanego do 180 st. C. Zupę można zrobić też na dyni surowej. Wystarczy pokroić ją w kostkę i po prostu wrzucić do garnka.
  2. Na maśle usmażyć pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dodać czosnek posiekany w kostkę. Wymieszać i podsmażyć.
  3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do cebuli z czosnkiem, smażyć przez chwilę, po czym zalać wywarem jarzynowym.
  4. Upieczoną dynię obrać ze skórki i wrzucić do garnka. Dodać posiekaną papryczkę chili oraz imbir - obrany i starty na tarce. Przykryć i gotować do miękkości.
  5. Następnie zmiksować na gładki krem. W zależności od kwaśności jabłek dokwasić jeszcze sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Jeśli krem wyjdzie gęsty, rozcieńczyć odrobiną wody. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi pestkami dyni.

Zobacz również: Za każdym razem dorzucasz do rosołu? Prosta droga do kłopotów ze zdrowiem

Orientalna zupa z imbirem

Kolejna jesienna propozycja to zupa na orientalną nutę z rozgrzewającym imbirem.

Składniki:

  • 1 seler
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ½  pora
  • 3 cm imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1½ l bulionu warzywnego
  • 250 g boczniaków lub grzybów shiitake
  • olej sezamowy
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 garść kolendry lub pietruszki

Opis przygotowania:

  1. Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i selera naciowego drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć marchewkę z selerem (korzennym), dodać cebulę i seler naciowy. Podsmażyć. Doprawić imbirem i sosem sojowym. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
  2. Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie paski, resztę oleju rozgrzać na patelni, smażyć na silnym ogniu 1-2 minuty. Dodać olej sezamowy.
  3. Gdy warzywa zmiękną (powinny być jędrne, ale nie mogą się rozgotować) dorzucić pora pokrojonego w półplasterki oraz podsmażone grzyby. Zdjąć z ognia. Dodać makaron i pastę wasabi rozprowadzoną wcześniej odrobiną zupy. Odstawić na 3-4 minuty (by makaron zmiękł). Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Przed podaniem, już na talerzu, można posypać siekaną kolendrą lub pietruszką.

Zobacz również: Jesienne dania z makaronem. Przepisy, które zawsze się sprawdzają

Krupnik na żeberkach

Na sam koniec rozgrzewający klasyk, czyli krupnik. W mojej wersji na żeberkach.

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • seler
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu. Ale uwaga: to, na czym gotujemy wywar, determinuje smak krupniku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie. Żeberka wyjąć z garnka i - gdy lekko przestygną - oddzielić mięso od kości.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i warzywa, podsmażyć. Przełożyć do garnka z wywarem. Można też wlać na patelnię odrobinę wywaru, zamieszać i dopiero wtedy przelać wszystko do garnka. Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.

Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodać mięso. Garnek zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

My, Polacy, kochamy zupy. Mało który naród ma tyle różnorodnych przepisów i propozycji ich serwowania, co my. Zupy są dla mnie synonimem ciepła, zdrowia i rodzinnych chwil spędzonych razem. Mam nadzieję, że dla was też i powyższe przepisy przypadną wam do gustu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapuśniak | krupnik | rozgrzewająca zupa | Zupa dyniowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy