Farinata z fasolką i papryką
Farinata to włoski, chrupiący placek z pieca z mąki z ciecierzycy. Takie śniadanie warto przygotować dzień wcześniej, aby rano jedynie lekko je podgrzać lub zjeść na zimno. Farinata sprawdzi się również jako przekąska na piknik, do pracy lub szkoły.

Składniki
- mąka z ciecierzycy 1 szklanka (140 g)
- woda 1 szklanka (250 ml)
- kolendra świeża garść (10 g)
- ziemniaki ugotowane 2 sztuki (140 g)
- papryka czerwona 1/2 sztuki (70 g)
- papryka zielona 1/2 sztuki (70 g)
- fasola czerwona konserwowa 3/4 szklanki (120 g)
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- przyprawy: 1 łyżka płatków drożdżowych, 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- sól do smaku; opcjonalnie 1/2 papryczki chili lub chipotle świeżej,
- 1/4 cebuli czerwonej i/lub 1 ząbek czosnku
- kolendra świeża do podania
Sposób przygotowania:
Mąkę z ciecierzycy przesiewamy do miski. Mieszamy z płatkami drożdżowymi i wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto, aby zgęstniało (najlepiej wymieszać je kilka godzin wcześniej, wówczas można dolać więcej wody). Dodajemy pozostałe przyprawy, posiekaną kolendrę, pokrojone w półplasterki ziemniaki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz wypłukaną fasolę.
Formę (ja użyłam patelni o średnicy 24 cm) smarujemy oliwą. Wlewamy do niej ciasto i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni naczynia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na 40-50 minut. Podajemy z guacamole i listkami świeżej kolendry.
Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek. Przepisy znane i nowe", wydawnictwo Publicat, premiera: 24 lutego 2021.
