Farinata z fasolką i papryką

Farinata to włoski, chrupiący placek z pieca z mąki z ciecierzycy. Takie śniadanie warto przygotować dzień wcześniej, aby rano jedynie lekko je podgrzać lub zjeść na zimno. Farinata sprawdzi się również jako przekąska na piknik, do pracy lub szkoły.

Dzięki zawartości mąki z ciecierzycy i fasoli potrawa jest sycąca oraz bogata w białko, błonnik i żelazo. W diecie roślinnej strączki są niezastąpione
Dzięki zawartości mąki z ciecierzycy i fasoli potrawa jest sycąca oraz bogata w białko, błonnik i żelazo. W diecie roślinnej strączki są niezastąpionemateriały prasowe

Składniki

  • mąka z ciecierzycy 1 szklanka (140 g)
  • woda 1 szklanka (250 ml)
  • kolendra świeża garść (10 g)
  • ziemniaki ugotowane 2 sztuki (140 g)
  • papryka czerwona 1/2 sztuki (70 g)
  • papryka zielona 1/2 sztuki (70 g)
  • fasola czerwona konserwowa 3/4 szklanki (120 g)
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • przyprawy: 1 łyżka płatków drożdżowych, 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • sól do smaku; opcjonalnie 1/2 papryczki chili lub chipotle świeżej,
  • 1/4 cebuli czerwonej i/lub 1 ząbek czosnku
  • kolendra świeża do podania

Sposób przygotowania:

Mąkę z ciecierzycy przesiewamy do miski. Mieszamy z płatkami drożdżowymi i wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto, aby zgęstniało (najlepiej wymieszać je kilka godzin wcześniej, wówczas można dolać więcej wody). Dodajemy pozostałe przyprawy, posiekaną kolendrę, pokrojone w półplasterki ziemniaki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz wypłukaną fasolę.

Formę (ja użyłam patelni o średnicy 24 cm) smarujemy oliwą. Wlewamy do niej ciasto i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni naczynia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na 40-50 minut. Podajemy z guacamole i listkami świeżej kolendry.

Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek. Przepisy znane i nowe", wydawnictwo Publicat, premiera: 24 lutego 2021.

Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek
Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłekmateriały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?