Reklama

Farinata z fasolką i papryką

Farinata to włoski, chrupiący placek z pieca z mąki z ciecierzycy. Takie śniadanie warto przygotować dzień wcześniej, aby rano jedynie lekko je podgrzać lub zjeść na zimno. Farinata sprawdzi się również jako przekąska na piknik, do pracy lub szkoły.

Składniki

  • mąka z ciecierzycy 1 szklanka (140 g)
  • woda 1 szklanka (250 ml)
  • kolendra świeża garść (10 g)
  • ziemniaki ugotowane 2 sztuki (140 g)
  • papryka czerwona 1/2 sztuki (70 g)
  • papryka zielona 1/2 sztuki (70 g)
  • fasola czerwona konserwowa 3/4 szklanki (120 g)
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • przyprawy: 1 łyżka płatków drożdżowych, 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • sól do smaku; opcjonalnie 1/2 papryczki chili lub chipotle świeżej,
  • 1/4 cebuli czerwonej i/lub 1 ząbek czosnku
  • kolendra świeża do podania

Sposób przygotowania:

Mąkę z ciecierzycy przesiewamy do miski. Mieszamy z płatkami drożdżowymi i wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto, aby zgęstniało (najlepiej wymieszać je kilka godzin wcześniej, wówczas można dolać więcej wody). Dodajemy pozostałe przyprawy, posiekaną kolendrę, pokrojone w półplasterki ziemniaki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz wypłukaną fasolę.

Formę (ja użyłam patelni o średnicy 24 cm) smarujemy oliwą. Wlewamy do niej ciasto i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni naczynia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na 40-50 minut. Podajemy z guacamole i listkami świeżej kolendry.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek. Przepisy znane i nowe", wydawnictwo Publicat, premiera: 24 lutego 2021.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy