Farinata z fasolką i papryką
Farinata to włoski, chrupiący placek z pieca z mąki z ciecierzycy. Takie śniadanie warto przygotować dzień wcześniej, aby rano jedynie lekko je podgrzać lub zjeść na zimno. Farinata sprawdzi się również jako przekąska na piknik, do pracy lub szkoły.
Sposób przygotowania:
Mąkę z ciecierzycy przesiewamy do miski. Mieszamy z płatkami drożdżowymi i wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto, aby zgęstniało (najlepiej wymieszać je kilka godzin wcześniej, wówczas można dolać więcej wody). Dodajemy pozostałe przyprawy, posiekaną kolendrę, pokrojone w półplasterki ziemniaki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz wypłukaną fasolę.
Formę (ja użyłam patelni o średnicy 24 cm) smarujemy oliwą. Wlewamy do niej ciasto i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni naczynia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na 40-50 minut. Podajemy z guacamole i listkami świeżej kolendry.
Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek. Przepisy znane i nowe", wydawnictwo Publicat, premiera: 24 lutego 2021.