Fasolka po bretońsku
Ewa Wachowicz poleca schroniskowy klasyk czyli fasolkę po bretońsku w niecodziennym wydaniu, bo z białą kiełbasą.

Składniki
- 400 g fasoli "Piękny Jaś" (masa przed namoczeniem)
- 200 g surowego boczku wędzonego
- 400 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego
- 1½ szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
Fasolka po bretońsku - przygotowanie:
Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odcedzić, wlać świeżą wodę, posolić, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, przykryć i gotować do miękkości.
Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dorzucić cebulę oraz kiełbasę. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
Gdy się podsmaży, zalać winem i odparować. Przełożyć do garnka z fasolą. Wymieszać i wszystko razem gotować przez chwilę. Wlać passatę pomidorową. Posłodzić miodem.
Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem i gotować jeszcze przez kilkanaście minut.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Fasolka po bretońsku krok po kroku - zobacz film:
Polecamy też inne przepisy Ewy Wachowicz: