Reklama

Reklama

Fasolka po bretońsku

Ewa Wachowicz poleca schroniskowy klasyk czyli fasolkę po bretońsku w niecodziennym wydaniu, bo z białą kiełbasą.

Składniki

  • 400 g fasoli "Piękny Jaś" (masa przed namoczeniem)
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 400 g białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 1½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól

Fasolka po bretońsku - przygotowanie:

Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odcedzić, wlać świeżą wodę, posolić, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, przykryć i gotować do miękkości.

Reklama

Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dorzucić cebulę oraz kiełbasę. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.

Gdy się podsmaży, zalać winem i odparować. Przełożyć do garnka z fasolą. Wymieszać i wszystko razem gotować przez chwilę. Wlać passatę pomidorową. Posłodzić miodem.

Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem i gotować jeszcze przez kilkanaście minut.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Fasolka po bretońsku krok po kroku - zobacz film:

Polecamy też inne przepisy Ewy Wachowicz:

Pieczeń ze schabu

Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami

Szakszuka po góralsku

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje