Fasolka po bretońsku w pomidorach
Gdy za oknem ziąb, marzymy o pysznym, gorącym posiłku. To danie szybko was rozgrzeje.
Składniki
- zupa fasolowa Hortex – 1 opakowanie
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- ok. 500 ml bulionu
- 150 g kiełbasy myśliwskiej
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
1. W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmaż.
2. Wrzuć do garnka obraną i posiekaną cebulę i czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz zupę fasolową.
3. Chwilę smaż, mieszając. Wlej bulion i gotuj ok. 10 minut bez przykrycia.
4. Dodaj pomidory, koncentrat, cukier, dopraw solą i pieprzem. Całość duś jeszcze ok. 15 minut. Dopraw majerankiem. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Zobacz także: