Faszerowana papryka
Danie nie dość, że pięknie wygląda, to jest bardzo smaczne. Jeśli podasz je na przyjęciu, goście będą zachwyceni.
Składniki
- 1 cebula
- 13 dag masła
- łyżka mąki
- żółtko
- jajko
- 6 papryk
- 10 dag ryżu
- natka pietruszki
- 20 dag pomidorów
- 2 marchewki
Jak przygotować faszerowaną paprykę?
Paprykę oczyść, zetnij końce. Ryż wsyp na posolony wrzątek, odcedź po 7-8 minutach gotowania.
Posiekaną cebulę podsmaż na 10 dag masła. Kiedy się lekko zrumieni, dodaj odcedzony ryż, startą marchewkę i drobno pokrojone pomidory. Przypraw solą, dosyp posiekaną natkę i chwilę smaż.
Gotowe nadzienie pozostaw do ostygnięcia.
Farszem napełnij papryki. Ułóż je w rondlu. Zalej wodą do połowy wysokości strączków.
Przykryj i gotuj około 1 godzinę na wolnym ogniu. Resztę masła stop, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc.
Rozprowadź 1/2 szklanki wywaru z papryki. Po zdjęciu z ognia podpraw żółtkiem. Przed podaniem papryki polej przygotowanym sosem.
Zobacz także: