Fermentacja w praktyce

Kiszonki od lat królują na polskich stołach. Na zdj. Jarmark nad Jeziorem Ogórkowym
Kiszonki od lat królują na polskich stołach. Na zdj. Jarmark nad Jeziorem OgórkowymDariusz GorajskiAgencja FORUM

Wielki powrót kiszonek

W ostatnich latach kiszonki stały się wyjątkowo modne
W ostatnich latach kiszonki stały się wyjątkowo modnePiotr JasiczekAgencja Gazeta
  • nie ingerując w proces fermentacji - to przykład zakwasu z buraka, kiedy to mikroorganizmy osiadają na powierzchni warzywa i bez naszych dodatkowych działań wywołują proces kiszenia;
  • dodając starter - np. w przypadku kombuchy używamy kultury bakterii grzyba herbacianego SCOBY, a przy produkcji sera stosujemy fermentację mlekową i używamy podpuszczki (czyli enzymu trawiennego z żołądka cieląt).
Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe123RF/PICSEL

Kiszonki dookoła świata

Kiszonki - zrób to sam

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wrzącej wody
  • 1 łyżka soli himalajskiej lub kłodawskiej
  • 1 główka czosnku (główkę czosnku kroimy na pół – nie obieramy)
  • gałązka kopru razem z kwiatem
  • 1 liść chrzanu lub 2–3 plasterki korzenia chrzanu
  • 2–3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • po 3 liście czarnej porzeczki lub wiśni na słoik (opcjonalnie)
Ogórki małosolne świetnie smakują np. w młodymi ziemniakami
Ogórki małosolne świetnie smakują np. w młodymi ziemniakami123RF/PICSEL

Składniki

  • pomidorki koktajlowe (ok. 1 kg na litrowy słoik)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka koperku
  • 1–2 liście wiśni lub porzeczki
  • 2–3 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 liść jarmużu
  • 2 plastry świeżego chrzanu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren gorczycy
  • 3–4 liście laurowe
  • 1 łyżka soli kamiennej
Pomidory świetnie nadają się do kiszenia
Pomidory świetnie nadają się do kiszenia123RF/PICSEL
„Ewa gotuje”: JagodziankiPolsatPolsat