Fish and chips fit
Przepis Michała Wrzostka. Składniki na trzy porcje.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oliwy – 20 g
- 3 łyżki posiekanych ziół (liście rozmarynu i tymianku) – 10 g
- 3 filety białej ryby (dorsz, sola lub halibut) – 360 g
- starta skórka z ½ cytryny – 5 g
- 2 łyżki roztopionego masła – 20 g
- kilka ćwiartek cytryny do dekoracji – 30 g
Przygotowanie:
Frytki:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na równe frytki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą z oliwek. Na koniec wcieramy posiekane zioła. Układamy pokrojone ziemniaki na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 20- 25 minut, aż będą miękkie w środku.
Filety:
Rybę myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie smarujemy połową skórki cytrynowej. Na koniec polewamy roztopionym masłem. Do frytek możemy dołożyć nasze filety z ryby. Nie zapominajmy o zwiększeniu mocy piekarnika lub włączeniu funkcji grilla. Pieczemy przez następne 5-7 minut, aż ziemniaki się zrumienią, a ryba będzie upieczona. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy resztą skórki z cytryny i polewamy odrobiną masła. Podajemy z cząstkami cytryny.
Całość: energia: 1315 kcal, białko: 75 g, tłuszcz: 29 g, węglowodany: 201 g, błonnik: 15,7 g, sód: 472 mg 1 porcja: energia: 438 kcal, białko: 25 g, tłuszcz: 9,7 g, węglowodany: 67 g, błonnik: 5,2 g, sód: 157 mg
Przepis pochodzi z książki "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit", Michał Wrzosek. Wydawnictwo Burda Książki. Premiera: listopad 2018 r.