Focaccia z oliwkami
Włoska focaccia sprawdzi się idealnie jako przystawka lub na śniadanie.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną ciepłej wody oraz taką ilością mąki, żeby powstał gęsty zaczyn. Przykryj go kuchenną ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
2. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, resztę wody, oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ręką 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformuj je w kulę. Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
3. Blachę o wym. 30-40 cm wyłóż pergaminem. Wyrośnięte ciasto zagnieć. Wylep nim blachę. W ciasto powtykaj oliwki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 35 minut. Pokrój na kawałki. Serwuj z dobrej jakości oliwą. Smak focacci podbije dodatek suszonego rozmarynu.
Zobacz także: