Reklama

Focaccia z oliwkami

Włoska focaccia sprawdzi się idealnie jako przystawka lub na śniadanie.

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną ciepłej wody oraz taką ilością mąki, żeby powstał gęsty zaczyn. Przykryj go kuchenną ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. 

2. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, resztę wody, oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ręką 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformuj je w kulę. Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. 

3. Blachę o wym. 30-40 cm wyłóż pergaminem. Wyrośnięte ciasto zagnieć. Wylep nim blachę. W ciasto powtykaj oliwki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 35 minut. Pokrój na kawałki. Serwuj z dobrej jakości oliwą. Smak focacci podbije dodatek suszonego rozmarynu.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy